الَر كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِرَبِّهِمْ إِلَى صِرَاطِ الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ

Alif Laam Raa. Dit is een Boek dat Wij u hebben geopenbaard, opdat gij de mensen door het gebod van hun Heer uit de duisternis tot het licht moogt brengen op het pad van de Almachtige, de Geprezene;

Voordat de boodschapper (saw) werd uitgezonden naar de mensheid, was de wereld een duistere plaats geworden. Zowel arabieren, romeinen en perzen waren vervallen in duisternis. Op dat moment heeft Allah (swt) uit zijn barmhartigheid Mohammed (saw) uitgezonden naar de mensheid toe, Het licht van islam laten schijnen om de mensheid te redden van het kwaad en het te leiden naar het goede. Van duisternis naar licht, van dwaling naar leiding.

De boodschapper (saw) en zijn metgezellen hadden hoofdzakelijk als doel in hun leven islam te verspreiden en de mensheid te redden, ook in die vroege dagen in Mekka. En zij bekommerden zich over de kwesties en de situatie van de wereld.

الم غُلِبَتِ الرُّومُ فِي أَدْنَى الْأَرْضِ وَهُم مِّن بَعْدِ غَلَبِهِمْ سَيَغْلِبُونَ

“Alif Laam Miem. De Romeinen zijn verslagen. In het nabijzijnde land, maar zij zullen na hun nederlaag zeker overwinnen…”

De qoreish stonden aan de kant van de perzen en hadden graag dat deze wonnen, en de moslims hadden graag dat dat de romeinen wonnen omdat zij de mensen van het boek zijn en daar een dichtere band mee was. Er waren discussies tussen aboe bakr en enkele mushrikeen. Toen deze vers werd neergezonden zeiden de mushrikeen: Wat denk jij van wat jouw vriend zegt over de overwinning van de romeinen op de Perzen? Abou Bakr antwoordde dat hij zonder enige twijfel overtuigd was van wat de boodschapper heeft gebracht. De Qoreish hadden een weddenschap met Abou Bakr gedaan, toen was dit nog niet haraam, in de eerste plaats leek Abou Bakr te verliezen, want hij had de betekenis van het woord “fie bid3i sinien” verkeerd begrepen. Hij had gezegd rond de 5 a 6 jaar. Terwijl bid3 voor velen iets minder dan 10 was. Uiteindelijk heeft hij dus gewonnen, hij heeft profijt gehaald, en dit is één van de tekenen van de waarheid van de boodschap van Mohammed as.

Het is belangrijk dat wij kijken naar de gebeurtenissen zoals zij deden en een standpunt innemen: dat wij ons afvragen wat zegt islam over dit, of dit goed is of slecht is voor moslims. En dat wij voorleggen aan de moslims hoe zij moeten omgaan en wat islam zegt over zo een gebeurtenis.

Dit is in essentie de functie van het vrijdagsgebed, mensen te herinneren dat zij bewust moeten zijn van Allah, en mensen aan te spreken over gebeurtenissen die ons allen raken.

Vandaag de dag is diezelfde duisternis aanwezig, we hebben de reacties gehoord over de verkiezingen in de verenigde staten. Een man die vrouwen onderdrukt en vernedert, moslims in het vizier neemt, en geen dossierkennis heeft spreekt over internationale thema’s en is sinds kort president van de VS. Sommige moslims zeiden als Hilary Clinton wint is dit het minste kwaad, voor moslims in andere delen van de wereld is dit in feite meer van hetzelfde. Kijk naar de voorgangers, zowel Bush als Obama hebben niets anders dan destructie en meer bloed laten vergieten in de landen van de moslims.

In onzekere tijden moeten we ons als moslimgemeenschap herinneren dat wij moeten vasthouden aan onze dien, en dat we vertrouwen moeten hebben in islam en ons uit te spreken over zaken op basis van islam.

De boodschapper heeft in zijn tijd ook een fervente propagandacampagne tegen hem gehad waarmee mensen bang werden gemaakt. Wat hebben zij gezegd over rasool Allah: dat hij een tovenaar is die met woorden de man laat scheiden van zijn vrouw. De zoon van zijn vader, en de stamleden van hun stam. En er werd gezegd aan de mushrikien/veelgodenaanbidders die op bedevaart kwamen, er is een man die oproept naar destructie als iemand van jullie naar hem luistert zal hij betovert worden en zijn banden verbreken met zijn gezin en zijn stam.

Dat er mensen zijn die tegen moslims zijn is een feit, maar wat kunnen wij doen?
Wij zouden de mensen eraan moeten herinneren dat de afbouw van de voorzieningen van de welvaartstaat, de sluitingen van grote fabrieken en allerlei faillissementen, dat dit niet te wijten is aan de moslims! Maar dat deze samenleving banken en rijke elites voorop plaatst tegenover de gewone hardwerkende mensen. het resultaat vandaag de dag, is zo, dat er niet meer word gestemd op wie een goed beleid heeft, dat de inhoudelijke argumenten en de juistheid van gedachten niet meer primeert. Maar dat wordt gestemd voor personen. En daarom gaat gans de aandacht niet naar wat politici zeggen over inhoudelijke dossiers maar over hun haarstijl, hun gedrag en hun oneliners. Dat eigenlijk deze mensen niet de belangen behartigen van de mensen, maar de belangen behartigen van bepaalde elites.

Laat ons niet afgeleid en misleid worden om mee te doen met dit corrupt spel. Deze samenleving heeft mensen verdeeld, en maakt gebruik van hun onwetendheid en van de gevoelens van mensen om ze te manipuleren. Enerzijds mogen we als moslims dus niet gaan participeren in dit, anderzijds, hebben wij de plicht om de waarden van islam te tonen aan de samenleving. Wij mogen niet afgesloten op onszelf leven, in onze interacties met niet-moslims moeten wij over de argumenten beschikken om hen te laten inzien, hoe over de zaken denken, wat onze standpunten zijn, en waarom.

ادْعُ إِلِى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَأَحْسَنُ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ أَعْلَمُ بِمَن ضَلَّ عَن سَبِيلِهِ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ

Nodig uit tot de Weg van jouw Heer, met wijsheid en goede aansporing, en wissel met hen van gedachten op de beste wijze. Voorwaar, jouw Heer weet het beste wie van Zijn Weg afgedwaald is en Hij weet beter wie de rechtgeleiden zijn.

Comments

comments

DELEN