Gisteren heeft het regime een chemische aanval uitgevoerd in Douma, Oost-Ghouta. Volgens cijfers afkomstig van de hulporganisatie ‘De Witte Helmen’ zijn er minstens 150 dodelijke slachtoffers en meer dan 1.000 gewonden.

De beelden die de hulporganisatie tweette tonen tientallen lijken van kinderen en families in kelders en geïmproviseerde bunkers die tekenen tonen van de chemische aanval.

Ook zouden er meer dan 1.000 mensen gewond geraakt zijn. ‘’Honderden mensen hebben moeite om adem te halen. We vrezen dat het dodentol nog zal stijgen.’’ Zegt Raed al-Saleh, hoofd van de Witte Helmen.

De hulporganisatie heeft vastgesteld dat er chloorgas en een onbekende maar een veel sterkere soort gas gebruikt is.

‘’De vrijwilligers van de Witte Helmen proberen om mensen te helpen maar al wat wij kunnen doen is mensen te voet naar een andere plaats brengen. De meeste vervoersmiddelen werken niet meer,’’ aldus Raed al-Saleh.

Ondertussen bevestigen de Russen noch het Syrische regime dat er een chemische bom gebruikt zou zijn.

214 chemische aanvallen

Volgens het rapport van ‘Het Observatorium voor Mensenrechten’ heeft het regime 214 chemische aanvallen uitgevoerd sinds het begin van de revolutie.

Het rapport zou tevens aanduiden dat Rusland bijgedragen heeft aan deze aanvallen: ‘Er zijn geen bewijzen gevonden dat Rusland eigenhandig een chemische aanval uitgedragen zou hebben. Anderzijds hebben we wel waargenomen dat Rusland bijgedragen heeft aan deze aanvallen. Voor aanvallen van 4 april 2015 op Khan Shaykhun en die van 4 augustus 2015 op Sarakib zijn er namelijk concrete bewijzen.’

Tenslotte staat er als aanbeveling in het rapport dat er een internationaal onderzoek gestart moet worden en dat er 20.000 gasmaskers ter beschikking gesteld zou moeten worden in de gebieden die getroffen zijn.

Akkoord tussen Jaysh al-Islam en de Russen

Volgens de berichtgeving van Reuters zou er vandaag een overeenkomst gesloten zijn tussen de prominente rebellengroep in het gebied en de Russen. De Russen zou opgesloten strijders vrijlaten en Jaysh al-Islam zou de stad verlaten.

Comments

comments

DELEN