Religie Nu Trump aan de macht is in de VS en de PVV hoog staat in de peilingen, komt de dreiging dichtbij voor moslims in Nederland. ‘De PVV wil de Grondwet overtreden. Waarom blijft Nederland zo stil?’.

De een, herkenbaar als moslim door een hoofddoek, gaat tegenwoordig bij het oversteken van de straat achter de paal van het stoplicht staan. Voor het geval dat. De ander, succesvol ondernemer, overweegt een vertrek uit Nederland. Bij moslims zit de schrik er in.

Na de aanslag op een moskee in Quebec, Canada, waarbij een anti-islam-extremist zes bezoekers doodde, besloten vier Nederlandse moskeeën voortaan de deuren op slot te doen tijdens de gebedsdiensten. In dezelfde week voerde president Trump een verbod in voor reizigers uit zeven islamitische landen naar de Verenigde Staten. Bij een debat in De Balie in Amsterdam werd geopperd dat moslims maar moesten worden uitgezet.

Het is nu drieënhalf jaar geleden dat islamoloog Anne Dijk (30) uit Utrecht een hoofddoek ging dragen. Ze is dochter van een dominee en heeft later voor de islam gekozen. “Ik ben nooit bang geweest dat me iets zou overkomen. Mijn ouders wel, maar daar begreep ik niets van. Tot ik laatst merkte dat bij het oversteken door me heen flitste: achter de paal staan, stel je voor dat een auto naar me uitwijkt.”

Ze hoort dat geloofsgenoten voorzichtiger worden. “Ik heb vriendinnen die ’s avonds ook niet meer alleen de deur uitgaan: je weet niet wie er in dat donkere steegje kan lopen.” .

Lees hier verder: http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/4458166/2017/02/05/Nederlandse-moslims-vrezen-het-ergste.dhtml

Comments

comments

DELEN