Rusland heeft islamitische strijders van de noordelijke Kaukasus geholpen om naar Syrië en Irak af te reizen. Dat staat in een nieuw rapport van de International Crisis Group (ICG). De vooraanstaande denktank citeert Russische veiligheidsfunctionarissen die zeggen dat dit officieel beleid was: de radicaalste mensen aanmoedigen om naar het Midden-Oosten te vertrekken, zodat het conflict in Rusland zelf zou verminderen. Daarbij fungeerde de prominente ISIS-commandant Omar al-Shishani als ‘posterboy’.

„Natuurlijk hebben we dat gedaan”, zegt een bron binnen het veiligheidsapparaat op de Noord-Kaukasus in het rapport. „We hebben de grenzen geopend, hebben ze geholpen het land te verlaten, en hebben de grens achter hen gesloten door dit type strijd te criminaliseren. Als ze nu willen terugkeren, wachten we ze op bij de grens. Iedereen gelukkig: zij gaan dood op de weg van Allah, en wij hebben geen terreur hier en bombarderen ze nu in Latakia en Idlib. Overheidsbeleid moet pragmatisch zijn; dit was erg effectief.”

Er zijn geen harde cijfers van het aantal Russische jihadisten dat naar Syrië en Irak is vertrokken. Schattingen variëren van 2.000 tot 5.000.

Je ziet dat elk land een eigen aanpak heeft voor ‘Jihadisten’. In Nederland is gekozen om het ‘uitreizen’ met alle mogelijke middelen te beperken. Dit is opgenomen in het actieprogramma ‘Integrale Aanpak Jihadisme’, dat in de zomer van 2014 is gepubliceerd.

In het programma komt duidelijk naar voren dat de maatregelen niet enkel bedoeld zijn voor een kleine groep jongeren die voor de gewapende strijd kiezen, maar feitelijk kan met het maatregelenpakket iedere moslim in Nederland die zijn religie serieus neemt als potentiele ‘jihadist’ of ‘extremist’ worden beschouwd.

De moslimgemeenschap wordt hiermee nauwlettend in de gaten gehouden. Mannen en vrouwen met Islamitische uiterlijke kenmerken kunnen zomaar aangehouden en ondervraagd worden. Elk klein vermoeden kan, zonder tussenkomst van een gerechtelijk besluit, leiden tot het intrekken van de paspoort of het bevriezen van tegoeden en zelfs uithuisplaatsing van kinderen, zoals eerder uit recente incidenten is gebleken.

Hoewel de aanpak van Rusland verschilt met die van Nederland hebben ze beiden als doel om de Islamitische identiteit aan te vallen en moslims die vasthouden aan de Islamitische manier van leven geen plaats te bieden in de Westerse samenleving.

Moge Allah (swt) ons allen hiertegen beschermen en ons standvastig maken in onze Deen.

 

Link naar het artikel: http://www.nrc.nl/next/2016/03/18/naar-de-jihad-ga-je-gang-zei-moskou-1602771

Comments

comments

DELEN