Het Syrische leger lijkt nu echt een beslissende slag te hebben toegebracht aan de rebellen in Aleppo. De gewapende tegenstanders van president Bashar al-Assad hebben zich teruggetrokken uit de oostelijke delen van de stad, die zijn ingenomen door het Syrische regime.

Aleppo – de grootste stad van het land – is van onschatbaar strategisch belang voor Assads troepen.

Wordt Idlib het nieuwe Aleppo?

Als de berichten over de herovering kloppen – dinsdag gemeld door een Syrische militaire bron aan persbureau Reuters – dan is het een kantelpunt in de bloedige burgeroorlog, die nu al zo’n vijf jaar duurt. Maar het betekent nog niet dat de rebellen en islamistische groepen dan ook echt zijn verslagen. De militanten zijn weliswaar verdreven uit de grootste steden van Syrië, maar hebben bijvoorbeeld nog wel altijd het platteland ten westen van Aleppo in handen, en de Idlib-provincie. Idlib – tussen Aleppo en Assads bolwerk Latakia in – kan wel eens de volgende brandhaard worden. Het succes en de opmars van Assad komt ook op het conto van de Russen.

De regeringstroepen kunnen er evenwel ook voor kiezen op te trekken naar Raqqa. Die stad geldt als de hoofdstad van het IS-kalifaat, en dus eveneens van groot belang om de controle van het bewind over Syrië terug te krijgen. Maar de militaire campagne tegen Islamitische Staat kent tegenslagen. De terreurbeweging heeft de eeuwenoude stad Palmyra – met zijn prachtige archeologische schatten – weer heroverd op Assad. Maar het is niet zeker of die winst duurzaam is. De strijdende partijen doen aan stuivertje wisselen.

Gruweldaden tegen de bevolking

De Verenigde Naties maken zich intussen grote zorgen over wraakacties en gruweldaden tegen de bevolking. Er zijn namelijk (veelal onbevestigde) berichten over wreedheden tegen de overgebleven burgers in Aleppo. Onder hen zijn veel vrouwen en kinderen. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon heeft zijn speciale afgezant opdracht gegeven om dringend met de betrokken partijen in gesprek te gaan.

Ook zou er sprake zijn van standrechtelijke executies van rebellen en hun familieleden. Activist Mohammad Basbous van het Aleppo Media Center zegt tegen dat tegen CNN. Volgens het eenkoppige Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (dat zetelt in Londen) meldt dat er elk uur slachtingen worden aangericht. Andere bronnen, die zich in Aleppo bevinden, zeggen dat de slachtoffers vooral ‘jonge mensen’ zijn. In totaal zouden al 180 personen zijn geëxecuteerd, melden media die zijn verbonden aan de rebellen.

Lees hier verder: http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/12/assad-herovert-aleppo-op-rebellen-hoe-gaat-het-nu-verder-416892/

Comments

comments

DELEN