De groeiende moslimhaat blijkt een veel groter probleem dan eerder werd aangenomen. Ook de mate van agressie en het aantal geweldsincidenten tegen moskeeën en Islamitische instellingen werden structureel onderschat door de politiek en bleven onderbelicht in de media.

Hoofdredacteur Ewoud Butter van de website Republiek Allochtonië nam daarom in 2010 het initiatief om een lijst geweldsincidenten bij te houden. Hij baseert die vooral op lokale (nieuws)berichten. Ook de Volkskrant erkent op basis van eigen onderzoek dat anti-islamgeweld nauwelijks tot de landelijk media doordringt.

 

Saida Derrazi van het in 2013 opgerichte Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID) spreekt dan ook van een ‘collectief bagatelliseren van islamofobie’. Het heftig gepolariseerde islamdebat, de populariteit van Geert Wilders, de opkomst van extreemrechtse groeperingen als Pegida en de angst voor islamitische vluchtelingen dragen volgens hem allemaal bij aan het probleem.

Daarnaast valt het politicoloog Rob Witte op dat anti-moslimgeweld meestal wordt geïndividualiseerd of wordt teruggebracht tot een beperkt groepje, terwijl geweld uit de moslim- of Marokkanenhoek al snel geframed wordt ‘als iets collectiefs’.

Deze week kondigde minister Asscher van Sociale Zaken aan dat er geen nieuwe maatregelen worden getroffen om moskeeën te beschermen. In plaats van polarisatie een halt toe te roepen zorgt Asscher met zijn statement dat de verhoudingen in Nederland nog steeds gespannen blijven. Hij bevestigt hiermee het gevoel dat de Moslimgemeenschap heeft en zich buitengesloten voelt.

De aanslag met molotovcocktail op een moskee in Enschede en de dreigbrieven met hakenkruis, die afgeleverd waren aan dertigtal moskeeën, hebben niet gezorgd voor verscherpte maatregelen. Het heeft enkel geleid tot een overleg met moslimorganisaties. Vier keer eerder heeft een dergelijk overleg of beter gezegd politiek poppenspel plaatsgevonden. Uiteraard zonder resultaat.

Dit laat zien dat zelfs de minister de noodkreet van de moskeeën over anti-islamgeweld niet serieus neemt.

 

Link naar het artikel: http://www.volkskrant.nl/binnenland/moskeeen-veel-vaker-doelwit-van-agressie-dan-gemeld~a4260830/

Comments

comments

DELEN