Meer incidenten bij moskeeën, toename van meldingen van discriminatie bij politie en antidiscriminatiebureau’s, islamofobie blijkt een hardnekkig probleem te zijn in Nederland. Ook op weblogs, zoals GeenStijl en Powned, is sprake van islamofoob taalgebruik, zo blijkt uit onderzoek van Dr. Ineke van der Valk.

Van der Valk, gastdocent aan de Universiteit van Amsterdam, onderzoekt al een aantal jaar de discriminatie ten aanzien van moslims. Dit jaar richtte zij zich specifiek op de weblogs GeenStijl en Powned. ”We hebben de internetuitingen geanalyseerd sinds hun ontstaan in respectievelijk 2003 en 2013 tot eind 2015. In totaal gaat het in dit onderzoek om 18 duizend artikelen en 260 duizend comments over moslims/islam”, aldus Van der Valk. GeenStijl ligt momenteel al onder druk vanwege het vrouwonvriendelijke karakter.

Negatieve beeldvorming

Uit de analyse van Ineke van der Valk blijkt dat moslims en islam vaak geframed worden als een politieke of culturele dreiging. Op PowNed neemt het discours over moslims/islam overigens een meer prominente plaats in dan op GeenStijl. De beeldvorming over moslims/islam is op beide weblogs vrijwel over de hele linie negatief.

“Zo is er een hele categorie van woorden als zandbakken, woestijnen, middeleeuwen enzovoorts om te benadrukken dat moslims onderontwikkeld en achterlijk zijn. Dat is de negatieve ander presentatie tegenover de positieve zelfpresentatie. Daarmee wil men eigenlijk zeggen: ‘wij zijn wél ontwikkeld en wij weten hoe het zit en wij zijn van deze tijd.’ Op zich niet beledigend, maar in context brengen ze over dat moslims achterlijk zijn”, aldus Ineke van der Valk.

Vrouwen

Heel herkenbaar is de oproep van een flink aantal vrouwen deze week aan adverteerders om GeenStijl te boycotten, vindt Van der Valk. “Wat er nu in de krant komt over hoe journalisten beledigd zijn, is een discours dat ik ook tegen kom in mijn onderzoek. Als het over moslims gaat, gaat het heel vaak over vrouwen. Dan worden ze ook aangesproken in termen van hoeren, dat is opvallend seksistisch taalgebruik.”

Het zelfreinigend vermogen van GeenStijl en Powned lijkt onvoldoende te werken constateert Van der Valk. “Hoewel moderatoren grote aantallen uitingen hebben verwijderd, is beledigende, discriminerende en choquerende content nog steeds in overvloed aanwezig”.

Lees hier verder: http://www.nporadio1.nl/homepage/4195-moslimdiscriminatie-neemt-toe

Comments

comments

DELEN