Word je onderdrukt? Ben je van de catering? Kun je zo nog wel professioneel zijn? Sommige moslima’s met een hoofddoek zijn het zat dat hun hijab steeds onderwerp van gesprek is. Hoe is het om in Nederland een hoofddoek te dragen? Twee vrouwen vertellen er openlijk over.

Hafsa (26) raadt het haar jonge nichtjes nu niet aan, maar is zelf op jonge leeftijd begonnen met het dragen van een hoofddoek. “Ik was zeven. We gingen in het weekend naar de moskee voor Arabische les. Ik droeg daarom in het weekend een hoofddoek. Waarom niet door de week, vroeg ik me af. Ik ben een nakomertje. Mijn zussen droegen een hoofddoek. Ik wilde dat ook. Ik vond het mooi, de printjes, de versieringen.”

Eerste schooldag

Haar ouders hadden er moeite mee en zeiden: ‘Je bent te jong. Wat gaat de school zeggen?’ “Ik was eigenwijs en heb mijn eigen keuze gemaakt. Ik kan me de eerste schooldag nog goed herinneren. Ik ging er vanuit dat het heel normaal was, maar de juf praatte extra hard tegen me.”

Hafsa is haar hoofddoek bewust gaan dragen toen ze 15 was. “Toen heb ik mijn vader gevraagd waarom ik wel en niet een hoofddoek zou moeten dragen. Ik besloot toen: ik hou hem aan. Omdat het mij de mogelijkheid geeft mensen verder te laten kijken dan hoe ik eruit zie.”

Lees hier verder: https://www.rtlnieuws.nl/gezin/moslimas-over-hun-hoofddoek-juf-praatte-opeens-extra-hard-tegen-me

Comments

comments

DELEN