Kankerwijf, haal die kankerhoofddoek van je kop!” Woensdagmiddag liep de Amsterdamse Nadia (32, achternaam bij de redactie bekend) met een vriendin met een hoofddoek op het Leidseplein, op weg naar Pathé City, toen ze werden lastiggevallen door een man. Aanvankelijk liepen ze door, maar toen ze de man op haar vriendin zag spugen werd het zwart voor haar ogen.

Multiculturele stad

“Ik ging vol in de aanval. Mijn vriendin probeerde me tegen te houden, maar ik was zo kwaad,” vertelt ze aan de telefoon. Omstanders namen het voor hen op, waarna de man vluchtte. Nadia: “Bridget Maasland stond toevallig ook in de rij, haar vriend wilde nog achter de man aanrennen.”

De vriendinnen hebben een afspraak gemaakt met de politie om aangifte te doen, maar daar wil Nadia het niet bij laten. “Zelf ben ik niet gelovig, maar dat moet niet uitmaken,” zegt ze. “Het is bizar dat dit op klaarlichte dag in het centrum van zo’n multiculturele stad als Amsterdam kan gebeuren. We zijn hier niet in Volendam of Urk.”

Landelijke trend

Het incident op het Leidseplein past bij de cijfers die de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie publiceerde op dinsdag, de Internationale Dag tegen Discriminatie en Racisme. In totaal werd er 4.596 keer melding gedaan van discriminatie bij de gezamenlijke Nederlandse antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s).

De ruime meerderheid (40 procent) van deze meldingen had betrekking op discriminatie op basis van ras of afkomst, gevolgd door discriminatie op leeftijd, handicap of chronische ziekte en geslacht.

Volgens Frederique Janss van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland valt de lichte toename onder meer te verklaren door de vele racistische uitingen over Sylvana Simons, waarna veel mensen aangifte deden van discriminatie.

Bijna de helft van de meldingen betreft opmerkingen en scheldpartijen; de andere helft gaat over uitsluiting van diensten of voorzieningen, beperkte toegankelijkheid en onderscheid door het toepassen van regels. Meldingen vanwege seksuele gerichtheid zijn ten opzichte van 2015 flink gestegen. Ongeveer 7 procent van de meldingen heeft betrekking op religie, meestal op het islamitische geloof.

Lees hier verder: http://www.parool.nl/amsterdam/-de-ruimte-voor-anders-zijn-in-amsterdam-neemt-af~a4477649/

Comments

comments

DELEN