Onderzoeker Montasser AlDe’emeh heeft gisteren in een plat populistische tirade de moslims in België beticht van hypocrisie en mislukking. Hij stelde in niet mis te verstane woorden dat de gehele moslimgemeenschap heeft gefaald wanneer jongeren die hier geboren zijn hun medeburgers opblazen. Alle moslims horen aldus een spiegel voor zichzelf te houden en hun verantwoordelijkheid te nemen. Op deze tirade volgde tevens een lofzang naar de beleidsmakers in België, die volgens hem helemaal niets verweten kunnen worden en alle burgers evenveel kansen bieden. Zijn persoonlijk ‘succes’ zou hiervoor als bewijs dienen.

Deze demonisering van de gehele moslimgemeenschap – naast de flagrant verkeerde beeldschetsing – is een zeer kwalijke zaak. Allereerst kan een gemeenschap nooit verantwoordelijk zijn voor de daden van enkelingen, het omgekeerde beweren tart elke vorm van rationaliteit. Dat de moslimgemeenschap het gebruik van geweld verwerpt hoort inmiddels ook duidelijk te zijn. Als er zelfs één gemeenschap is die élke aanslag resoluut veroordeelt, waar dan ook en eender door wie gepleegd, dan is het wel de moslimgemeenschap. Daarnaast is de erbarmelijke situatie in het Midden-Oosten, in het bijzonder Syrië en Irak, helemaal niet te wijten aan moslims. Zoals aangehaald in andere verdiepende stukken is de toestand in deze landen het gevolg van westers kolonialisme. Ook de Belgische overheid heeft hier een negatief aandeel in. De misdaden van ISIS loskoppelen van dit buitenlands oorlogsbeleid is een valse weergave van de werkelijkheid.

Beweren dat iedereen gelijke kansen heeft in de Belgische samenleving, is eveneens foutief. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat racisme en discrminatie in alle lagen van de Belgische samenleving verankerd zijn: in het onderwijs, de arbeids – en de woningmarkt. Parallel met deze socio-economische ongelijkheid geldt bovendien het seculariseringsbeleid dat de islamitische identiteitsvorming van moslims onderdrukt. Van gelijke kansen kan dus geen sprake zijn. Een rechtvaardiging voor aanslagen is dit nooit, maar in geen geval is de moslimgemeenschap schuldig voor de gevolgen van een beleid dat jongeren uitsluit van het maatschappelijk leven. De onjuiste beschuldigingen van Montasser demoniseren en ondermijnen de waarde van de moslimgemeenschap, terwijl het ontegensprekelijk vaststaat dat de moslimgemeenschap een belangrijke rol vervult in de Belgische samenleving. Zonder de bijdrage van de 700 000 moslimburgers in België zou de Belgische economie er in de voorbije 50 jaar anders hebben uitgezien. En ondanks de hedendaagse hetze, zullen deze 700 000 moslims misschien nog belangrijker zijn voor de toekomst van de Belgische economie.

Bron: http://m.knack.be/nieuws/belgie/montasser-alde-emeh-aan-de-hypocriete-moslim-het-wordt-tijd-dat-je-wijst-naar-de-imam-die-je-taal-niet-spreekt/article-opinion-690229.html

Comments

comments

DELEN