In Oost-Brabant zijn mogelijk zestig moslimextremisten actief die een gevaar kunnen worden voor hun omgeving en de nationale veiligheid. De veiligheidsdiensten hebben de groep in het vizier. Dat zegt Maarten Houben, burgemeester van Nuenen en voorzitter van de programmaraad integrale aanpak jihadisme Oost-Brabant tegen Omroep Brabant.

Vorige week werd nog een terreurverdachte aangehouden in een relatief kleine gemeente als Sint-Oedenrode. Het toont volgens Houben aan dat dreigend extremisme zich niet alleen tot de randstad beperkt. ,,Van de zestig mensen die in beeld zijn, wonen er zeventien in de grote steden Den Bosch, Oss, Eindhoven en Helmond. De rest woont op het platteland”, zegt Houben, die stelt dat de situatie in Oost-Brabant niet uniek is ten opzichte van de rest van Nederland. Of bij die zestig personen ook de aangehouden verdachten in Sint-Oedenrode zitten zegt Houben niet. ,,Ik ga niet in op individuele dossiers.”

Dreiging

Maar dat de veiligheidsdiensten zestig mensen in beeld hebben, betekent niet dat er ook maar zestig mensen zijn die een dreiging vormen. ,,Er zijn natuurlijk ook mensen die we niet in beeld hebben.” Toch denkt Houben niet dat het om het topje van de ijsberg gaat. ,,Ik heb voldoende vertrouwen in onze veiligheidsdiensten om te denken dat ze een groot deel van de verdachten in beeld hebben.”

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft op dit moment geen aanwijzingen dat terroristen daadwerkelijk voorbereidingen treffen voor het plegen van een aanslag in Nederland. De kans op een aanslag in Nederland blijft wel reeël. Het dreigingsniveau blijft staan op 4, op de schaal van 5.

Lees hier verder: http://www.ad.nl/binnenland/mogelijk-zestig-moslimextremisten-in-oost-brabant~a82ade07/

Comments

comments

DELEN