Na een chaotisch weekend gingen de gedwongen evacuaties uit Aleppo vannacht opnieuw van start. Samen met 4.500 andere vluchtelingen werden ook de 7-jarige Bana Alabed, die wereldwijd aandacht losmaakte met updates via een twitteraccount, en haar moeder in veiligheid gebracht. “Ik dank god dat we hier geraakt zijn, maar mijn ziel die laat ik achter in Aleppo.”

Nadat de evacuaties uit het Oosten van Aleppo dit weekend gestaakt werden omdat radicale rebellen bussen uit Idlib hadden aangevallen en in brand hadden gestoken, gingen de reddingsactie zondagnacht opnieuw van start. Onder de Syrische burgers die geëvacueerd werden, ook de de 7-jarige Bana Alabed en haar moeder Fatemah. Samen groeiden die dankzij hun vele tweets over de situatie in Aleppo inmiddels uit tot een waar fenomeen op sociale media. “We zijn met ons Twitter-account gestart omdat ik en Bana de wereld wilden laten weten hoe het eraan toeging in Aleppo. We wilden laten zien hoe mensen – en ook kinderen – er lijden onder voortdurend geweld en bommen. Er is daar geen leven.”

Fatemah is dan ook bijzonder blij dat ze in veiliger oorden is geraakt. Maar geeft aan zich ook bijzonder triest te voelen dat ze haar thuis heeft moeten achterlaten. “Mijn ziel heb ik in Aleppo achtergelaten. Ik wilde daar mijn vrijheid herwinnen en niet leven als een vluchteling in een ander land. Ook ik wil voor mijn kinderen een goede toekomst.”

Fatemah vertelt ook over de mensonwaardige omstandigheden waarin de evacuaties verliepen. “We hebben enorm geleden. We hebben 24 uur in een bus gezeten, zonder water of eten. We zaten er gevangen, zoals gegijzelden. Maar uiteindelijk zijn we er toch geraakt en daarvoor danken we god en alle vrienden die ons hebben bijgestaan.”

Lees hier verder: http://www.demorgen.be/buitenland/moeder-van-bana-spreekt-na-evacuatie-ik-heb-mijn-ziel-in-aleppo-achtergelaten-bd0f2a13/

Comments

comments

DELEN