Enkel in België al zou er sprake zijn van 618 minderjarige vluchtelingen die vermist zijn in het afgelopen jaar. Op Europees niveau ligt deze cijfer veel hoger, minstens 10.000 kinderen zijn op het continent vermist.

In 2015 ging het om 277 minderjarigen, een jaar later om 284, en vorig jaar om 618. Desondanks zijn er maar 124 meldingen geteld bij Child Focus (de Belgische stichting voor vermiste en uitgebuite kinderen).

Met een naïef optimisme zegt men dat sommige kinderen doorgereisd zouden kunnen zijn naar een ander land, maar er zijn ook berichten dat die vermiste kinderen gebruikt worden voor kinderarbeid en/of prostitutie, of zelfs gedood worden voor hun organen.

De Dienst Voogdij van de Belgische Justitie zegt dat de stijging deels valt te verklaren doordat er meer transmigranten aankomen in het land. Evenals heerst er een enorme onverschilligheid als het aankomt op het verwerken van meldingen. Terwijl er normaal gezien binnen de 24 uur beroep wordt gedaan bij de politie, kan dit voor een minderjarige vluchteling wel 8 tot 14 dagen duren vooraleer het asielcentrum de politie inlicht.

Maar zelfs dan is het niet vanzelfsprekend dat er actief gezocht wordt naar het kind. Volgens bronnen binnen Child Focus zegt men dat er een gebrek aan ‘motivatie’ is bij de politie: “Ik wil het geen racisme noemen, maar we krijgen dingen te horen als: ‘Ach, die komt helemaal uit Afghanistan, dus hij zal zijn plan wel trekken.’ Minstens gaat het om grote onverschilligheid.” “Of ze zeggen: dat is er weer eentje minder, we gaan onze tijd niet verspillen met ernaar te zoeken.”

Bron: De Morgen

Comments

comments

DELEN