Trump heeft vandaag bekendgemaakt dat hij zijn voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, heeft ontslaan. Mike Pompeo, die aan het hoofd stond van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, neemt nu de plaats van Tillerson in. De post die vrijkomt bij de CIA zal volgens Trump dan weer gevuld worden door Gina Haspel.

Bronnen binnen het Witte Huis laten weten dat Trump zijn kabinet nog voor de start van de onderhandelingen met Noord-Korea wou herschikken. Het is ook een bekend feit dat Trump en Tillerson niet altijd op dezelfde lijn stonden. Dit zou gaan over het klimaatakkoord van Parijs en het buitenlansbeleid beleid betreffende Iran, aldus de internationale media.

Mike Pompeo

Mike Pompeo, een lid van de ultraconservatieve Tea Party, zingt wel op hetzelfde toonhoogte als Trump. Evenals is hij fel tegen de sluiting van Guantánamo en op 15 juli 2016 tweette hij dat Erdogan en het Iraanse regering ‘’totalitaire Islamitische dictaturen’’ zijn.

Gina Haspel

Gina Hapsel is nog zo’n omstreden figuur. Ze begon in 1985 bij de CIA te werken. ‘Gina is een voorbeeldige spionne en een toegewijde patriot’, zei Pompeo een jaar geleden omtrent zijn opvolgster. ‘Zij is een ervaren leidster met een fantastische ingesteldheid om de dingen te doen en hen rond haar te inspireren’.

Ze is erom bekend dat ze, tijdens haar ambt als hoofd van een CIA-gevangenis in Thailand, zeer frequent de folteringstechniek ’waterboarding’ heeft laten uitvoeren.

Comments

comments

DELEN