Na een gecoördineerde aanval van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk, melden de nieuwsagentschappen dat er meer dan honderd raketten afgevuurd werden op verschillende doelwitten in Damascus en Homs.

Concreet zouden er drie faciliteiten het doelwit zijn geweest: een wetenschappelijk centrum in het centrum van Damascus, een opslagplaats ten westen van Homs en nog een commandopost met een opslagplaats.

Toen de dag vorderde, berichtte het Syrische regime aan Reuters dat de doelwitten een aantal dagen voor de actie geëvacueerd was nadat de Russen hen hadden geïnformeerd over de mogelijke actie.

“We hadden een vroegtijdige waarschuwing van de Russen gekregen waarna we de militaire basissen hebben geëvacueerd.” Aldus een woordvoerder van het regime.

Op internationaal niveau heeft deze actie veel aandacht gekregen. De NAVO-baas Stoltenberg, de Turkse president Erdogan en vele anderen hebben verklaard dat ze achter de actie staan.

Ook de Nederlandse minister schaarde zich achter de aanvallen door de actie “een overwogen manier” te noemen.

Aan de andere kant zijn Rusland en Iran (zijnde de zichtbare voorstanders van Assad) fel tegen de aanvallen te zijn. De Ministerie van Buitenlandse zaken van Iran heeft de actie beschreven als “een flagrante overtreding van internationale wetten dat de soevereiniteit van Syrië negeert.” Aan de Russische kant waren er soortgelijke reacties te horen.

Wel gaf de woordvoerder van de Russische buitenlandse Zaken een interessante opmerking. Woordvoerder Zakharova zei: “Assad heeft lang in Engeland geleefd en was een goede vriend van John Kerry, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de VS. Hij is eerder loyaal aan jullie dan aan ons.”

Ook China en Kazachstan distantieerden zich van de aanvallen. De Chinese ambassadeur bij de VN is van mening dat “militair ingrijpen in een ander land niet goed is.”

Wat leverde het op?

Verder op de dag tweette Trump ‘Mission Accomplished!’, maar de realiteit in het gebied vertelt ons iets anders. Vele bronnen in het gebied wijzen erop dat deze actie geen invloed heeft op de mogelijkheden van het Syrische regime noch de moraal van Assad.

Volgens een rapport van het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten gepubliceerd op 4 april, is er 214 keer een aanval uitgevoerd met chemische wapens. Er zijn, door deze aanvallen, 1.421 mensen omgekomen. Maar dit is enkel 0,65% van het totale aantal slachtoffers sinds het begin van de revolutie in 2011.

Maar we moeten ons ook niet te veel toespitsen op cijfers, want elke individuele Moslim die sterft, is één te veel.

Volgens een Hadith van Ibn Majah zei onze Profeet (vzmh) het volgende:

“Het leven, de bezittingen en de grond van een Moslim die “La Ilahe Ilallah Muhammeden Rasoeloellah” zegt, is in de ogen van Allah meer waard dan de Kabaa. Een aanval op deze zaken is erger dan het neerhalen van de Kabaa.”

(Deze Hadith is vrij vertaald)

Comments

comments

DELEN