Hoe de gouverneursverkiezingen gelinkt zijn aan het hoogste ambt

Stem je vóór of tegen een moslim? Tot die simpele vraag zijn de gouverneursverkiezingen van Jakarta vandaag ogenschijnlijk gereduceerd. Honderdduizend moslims baden zaterdag nog demonstratief bij de grote Istiqlal-moskee om te benadrukken dat volgens hen alleen een moslim het recht heeft om de stad te besturen. Twee van de drie gouverneurskandidaten baden openlijk met ze mee. De derde niet. Hij, een christen, moest drie dagen later weer opdraven voor de rechtbank waar hij is beschuldigd van blasfemie.

Toch is godsdienst maar één onderdeel van de strijd in Jakarta. Rond de verkiezingen in de hoofdstad woedt een stratego-spel, waarin de hele recente geschiedenis van Indonesië terugkomt. Het zijn oude machten tegen nieuwe machten, de ene godsdienst tegen de rest, een opkomende politieke dynastie en een knokploeg die de boel al meerdere keren in brand gestoken heeft. En dat alles gelardeerd met afluister- en seksschandalen.

Er staat dan ook veel meer op het spel dan alleen de positie van gouverneur van de metropool, met officieel zo’n elf miljoen inwoners. Zeker twee van de drie kandidaten hebben hun blik gericht op een nog hoger ambt: het presidentschap. Voor hen zou het gouverneurschap alleen een opstapje zijn naar het allerhoogste.

Blasfemie

Een jaar geleden leek het nog een gelopen race: de populaire zittende gouverneur, Basuki Tjahaja Purnama, beter bekend als Ahok, zou op 15 februari 2017 worden herkozen. Maar vandaag is niets meer zeker. De afgelopen maanden hebben duidelijk gemaakt hoe makkelijk de zaken in Indonesië kunnen keren. Een nepwaarheid bracht in november en december honderdduizenden moslims in Jakarta op de been, die schreeuwden om zijn hoofd. Ahok zou zich schuldig hebben gemaakt aan blasfemie, een aantijging die werd ‘bewezen’ met een slordig geknipte en in elkaar geplakte versie van een uitspraak van de gouverneur.

Lees hier verder: http://www.volkskrant.nl/buitenland/machtsspel-nadert-ontknoping-stemt-jakarta-voor-of-tegen-moslim-gouverneur~a4462705/

Comments

comments

DELEN