Naast het feit dat ‘leven en laten leven’ een uitspraak is die voortvloeit uit een specifieke levensvisie is het tevens een houding die een van de vroegere volkeren fataal werd. Zij kenden een grote mate van materiĆ«le welstand en werden door Allah op de proef gesteld. Vissen op zaterdag werd hen verboden. Juist op zaterdag verscheen er veel vis. i.t.t. andere dagen. Deze beproeving, die betrekking had op de sjabbat,verdeelde de mensen in verschillende kampen. Een kamp dat zich niet hield aan de regelgeving, een kamp dat zich niet mengde in het kwade, er afkeer van had, maar zweeg en een groep die het eerste kamp aansprak op hun ongehoorzaamheid.

De eerste groep werd zwaar bestraft door Allah, terwijl het laatste kamp werd gered en geprezen vanwege het gebieden van het goede en het verbieden van het kwade. Wat betreft het tweede kamp verschillen de geleerden, omdat de Koran ‘stil’ is aangaande de zwijgzamen, maar wat vaststaat is dat zij in rang niet gelijk zijn als de geprezen groep. Sterker nog, zwijgen bij het verwerpelijke en het nalaten van het gebieden van het goede, wordt in verschillende bronteksten gekoppeld aan bestraffing.

Leven en laten leven is dus niet alleen een uitspraak die indruist tegen een zeer belangrijk concept in Islam (het goede gebieden en het kwade verbieden), maar ook een houding die zorgt voor passiviteit, waaruit bestraffing kan resulteren.

Comments

comments

DELEN