De vorig jaar met haar twee kinderen uit IS-gebied gevluchte Laura H. (21) uit Zoetermeer ontkent met een opdracht van het kalifaat voor het plegen van een aanslag naar huis te zijn gestuurd.

Het is de eerste keer dat de jihadverdachte iets meer zei over de verdenking van deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van een aanslag.

De jonge vrouw liet vanochtend tijdens de pro-formazitting haar emoties de vrije loop. Ze verklaarde dat ze naar Iraaks Koerdistan was gevlucht omdat ze het vreselijk vond wat er in IS-gebied gebeurde. Ze verklaarde ook ‘nooit de intentie te hebben gehad om me bij IS aan te sluiten’ en dat ook nooit te hebben gedaan. Volgens Laura H. wordt er gedaan alsof zij een crimineel is. ,,En dat ben ik niet.”

Het Openbaar Ministerie houdt rekening met het ‘zwartste scenario’ dat Laura met opzet door de islamitische krijgsheren is teruggestuurd om in Europa namens IS toe te slaan. Dat leidt de officier van justitie onder meer af uit chatgesprekken tussen Laura en haar vader, waarin zij aanvankelijk de daden van IS verheerlijkte en zei ‘te willen leven voor Allah’. Ook nam ze vlak voor haar vertrek 2000 euro op en kocht ze spullen bij Bever Zwerfsport.

Beweegredenen

Laura H. heeft tegenover de politie of rechter-commissaris nog geen enkele verklaring afgelegd over haar reis naar IS-gebied noch over haar vlucht naar Koerdistan. Het is daarom volgens het Openbaar Ministerie onmogelijk om haar beweegredenen te toetsen.

De rechtbank heeft een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis mede om die reden afgewezen. Volgens de rechtbank weegt het belang van strafvordering zwaarder dan het persoonlijk belang van de verdachte, die herenigd wil worden met haar kinderen.

De moeder van twee kinderen beweerde eerder dat ze tegen haar zin is meegenomen naar Syrië. haar echtgenoot zou agressief zijn en haar regelmatig mishandelen.

Hansen vertrok volgens het OM rond 19 september 2015 met haar man en twee kinderen naar Syrië en/of Irak. Zelf verklaarde ze te zijn ontsnapt uit het kalifaat, daarover deed ze 12 juli vorig jaar haar verhaal bij tv-zender Kurdistan24. Ze bekeerde zich op haar 17e tot de islam en leerde haar Nederlandse man van Palestijnse afkomst kennen via een datingsite voor moslims.

Lees hier verder: http://www.ad.nl/binnenland/jihadverdachte-laura-ik-ben-geen-crimineel~aa749ac4/

Comments

comments

DELEN