Het debat over jihadisten wordt volgens experts gekenmerkt door een simpele, soms sensationele voorstelling van zaken. Ook politici moeten soms beter nadenken over wat ze zeggen, vinden de deskundigen. Ze roepen op tot beleid dat gebaseerd is op kennis en analyse.

In het boek Nederlandse jihadisten, van naïeve idealisten tot geharde terroristen uiten terrorismedeskundigen Edwin Bakker en Peter Grol forse kritiek op de manier waarop wordt gedebatteerd over jihadisme. Ze noemen het debat gepolitiseerd en gepolariseerd.

“Het zou helpen als politici wat voorzichtiger zouden zijn met uitspraken. En voorzichtiger zouden zijn met het opperen van beleidsmaatregelen die voornamelijk gebaseerd zijn op wat zij vanuit politiek perspectief wenselijk vinden, of wat electoraal goed klinkt.”

Dreiging

Bakker en Grol schrijven dat er een reële kans is dat Nederland het doelwit wordt van een aanslag. De overheid staat onder druk om de dreiging tot nul te reduceren, maar dat is onmogelijk, betogen de auteurs. Dat wil niet zeggen dat er niets tegen jihadisme te doen valt.

De dreiging vraagt volgens hen om een genuanceerd en door kennis gesteund debat. Dat zou moeten leiden tot effectief beleid tegen jihadisme. Wat de overheid volgens hen eerst moet doen, is de groep Nederlanders met sympathieën voor de jihad in kaart brengen.

Lees hier verder: http://nos.nl/artikel/2165513-kritiek-experts-aanpak-nederlandse-jihadisten-werkt-niet.html

Comments

comments

DELEN