Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) vraagt de minister van Veiligheid en Justitie om opheldering over de aanhouding van een 84-jarige Marokkaanse man. De man werd volgens zijn kleindochter hardhandig opgepakt in Amsterdam omdat hij aan de verkeerde kant van de weg fietste. De politie heeft excuses aangeboden voor de manier waarop de man werd gearresteerd.

Een video van het voorval verscheen gisteravond op Facebook en zorgde voor veel boze reacties. ,,Hij is ook naar zijn paspoort gevraagd, maar hij begreep er niks van omdat hij geen Nederlands spreekt”, schreef zijn kleindochter. Volgens haar hadden de agenten ‘zijn armen wel kunnen breken’.

In een reactie op de verontwaardigde berichten liet de Amsterdamse politie op zijn Facebookpagina weten de gang van zaken te betreuren. ,,De man kon zich na een verkeersovertreding niet identificeren en hij maakte een verwarde indruk. Ook in het Arabisch was geen contact met hem te leggen. De man had gezien zijn leeftijd niet op deze manier moeten worden meegenomen. De man leek erg geschrokken van de commotie. Hij zal dan ook excuses ontvangen van de politie.”

Gevaar

Marcouch wil van minister Ard van der Steur onder meer weten waarom de man geboeid moest worden. ,,Waren er feiten of omstandigheden die dit redelijkerwijs vereisten met het oog op gevaar voor ontvluchting, dan wel met het oog op enig gevaar?” zo schrijft AT5.

Ook vraagt hij of de politiemensen door hun leidinggevenden op de actie zijn aangesproken, of ze persoonlijk excuses hebben aangeboden en of de minister de aanhouding ook ‘buiten alle proporties en beschamend’ vindt.

Comments

comments

DELEN