In Jordanië zijn er in de afgelopen dagen protesten uitgebroken nadat het bekend werd dat de regering de inkomstbelasting van plan was te verhogen, om vervolgens zo zijn torenhoge schulden aan het IMF (het Internationaal Muntfonds) terug te betalen. Koning Abdullah wijst premier Hani al-Mulki de deur om zo te proberen om de gemoederen van het volk te bedaren.

Jordanië speelt een rol bij de ‘strijd tegen terreur’ in het gebied dat gefinancierd wordt door de VS zelf. Desalniettemin heeft het land 40 miljard dollar aan schulden bij de IMF. Om die schulden af te kunnen betalen heeft de IMF voorgesteld om de inkomstbelastingen en de BTW te verhogen.

Het volk dat nu al moeilijk rondkomt is daarom woedend.  De inkomstbelastingen zouden stijgen 4,5% naar 10%. Maar in het land kan 90% van de bevolking al geen belastingen betalen vanwege armoede. Een doorsnee burger heeft jaarlijks een inkomen van maar $5.000.

Gisteren bereikten de demonstraties zijn hoogtepunt. Mensen stapten naar het parlement en eiste dat de premier zijn ontslag nam en dat de maatregelen er niet zouden komen. De koning, die gisteren nog achter zijn premier bleek te staan, heeft hem vandaag afgedankt. Echter wordt dit gezien als louter een poging om de gemoederen te bedaren, de demonstranten hebben dan ook uitgedrukt dat ze niet gingen stoppen met demonstreren. Het feit dat hij als plaatsvervanger een econoom aangesteld heeft die bij de Wereldbank (dochterorganisatie van de VN) werkte lijkt bevestigen dat de Koning deze maatregelen toch wil doorvoeren.

Comments

comments

DELEN