De stad Jeruzalem maakt vandaag (woensdag) tijdelijk pas op de plaats in het omstreden Israëlische nederzettingenbeleid. Een gemeentelijke commissie stelt een stemming uit over de bouw van 500 nieuwe woningen voor Israëli’s in bezet Oost-Jeruzalem. Een woordvoerder van de commissie liet weten dat dit gebeurt op speciaal verzoek van premier Benjamin Netanyahu.

Volgens Hanan Rubin, lid van de plannings- en huisvestingscomissie van de stad Jeruzalem, vloeit het uitstel voort uit de wens van de Israëlische regering om de gespannen relatie met de Amerikaanse regering niet verder op de spits te drijven. Later vandaag houdt minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een rede over de toekomst van het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.

De verhoudingen tussen de oude bondgenoten Israël en de VS kwamen vrijdag onder druk te staan toen de VN-Veiligheidsraad de bouw van Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied veroordeelde als onwettig en Israël opriep er onmiddellijk een einde aan te maken. De resolutie kon worden aangenomen omdat de regering-Obama zich onthield van stemming en er voor het eerst van afzag het vetomiddel in te zetten, tot woede van Israël.

Waarnemers verwachten dat de speech van minister Kerry in Washington, minder dan een maand voordat president Barack Obama plaatsmaakt voor opvolger Donald Trump, een politiek testament wordt over het tientallen jaren oude conflict dat Obama en Kerry graag hadden willen oplossen.

Volgens een hoge ambtenaar van het State Department zal Kerry ook ingaan op de Amerikaanse onthouding in de Veiligheidsraad en op de Israëlische beschuldigingen dat de regering-Obama de gewraakte resolutie zelf heeft opgesteld en de raad tot een stemming zou hebben gedwongen.

Lees hier verder: http://www.volkskrant.nl/buitenland/israel-stelt-stemming-over-bouw-500-nieuwe-woningen-in-oost-jeruzalem-uit~a4440724/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

Comments

comments

DELEN