Het Amerikaanse ‘Pew Research Center’ is een niet partijgebonden ‘fact tank’ gevestigd in Washington DC. Het Center verzamelt en publiceert gegevens over maatschappelijke kwesties, publieke opinie en demografische trends die de toekomst bepalen van niet alleen de VS maar wereldwijd. Eén van zijn zeven onderzoeksgebieden betreft ‘godsdienst en openbaar leven’. Uit recent onderzoek van het Center blijkt dat tegen 2060 de islam even groot zal zijn dan het christendom dat nu nog de grootste godsdienst is.

Op basis van cijfers van 2015, toont de studie aan dat de christenen vandaag nog 31,2 procent van de wereldbevolking uitmaken. Dan volgt de islam (24,1 procent ) en het hindoeïsme (15,1 procent). Andere godsdiensten volgen op grote afstand. Zo vertegenwoordigt het judaïsme bv. slechts 0,2 procent.

Ook volgens het Amerikaanse onderzoek blijft het aantal christenen voorlopig nog toenemen. Dat is vooral te danken aan Sub-Sahara-Afrikaanse landen, alwaar trouwens ook de islam het meest vooruit gaat. Afrika gaat immers een ware bevolkingsexplosie tegemoet. In Europa daarentegen neemt de vergrijzing sterk toe, ook vooral onder christenen. Nu reeds sterven hier meer christenen dan er geboren worden. Het aantal vrijzinnigen zou eveneens dalen tot circa 13% van de wereldbevolking.. Deze groep bestaat overwegend uit leden die komen uit landen met een oudere bevolking zoals China, Japan en landen in Europa en Noord–Amerika.

De verwachting is dat de islam de komende twintig jaar het sterkst vooruitgaat doordat moslimvrouwen veel meer kinderen op de wereld zullen zetten dan de christelijke. De moslimaanhang wordt dus veel jonger dan de christelijke met als gevolg nog meer kinderen. Het is in deze bredere context dat de Turks president Recep Erdogan Turken in Europa onlangs opriep om meer kinderen te krijgen.

Lees hier verder: http://sceptr.net/2017/05/islam-is-snelst-groeiende-godsdienst/

Comments

comments

DELEN