Iran heeft vier vrachtvliegtuigen met groenten en fruit naar Qatar gestuurd om te voorkomen dat in de oliestaat tekorten ontstaan. Een zegsman van de nationale Iraanse luchtvaartmaatschappij Iran Air zegt dat het land dit vanaf zondag elke dag wil gaan doen.

Het nu geïsoleerde Qatar krijgt naast steun van Iran ook hulp van Turkije. Qatar overlegt ook met de twee landen over de aanvoer van ander voedsel en drinkwater.

Het kleine schiereiland Qatar heeft ongeveer 2,5 miljoen inwoners en voert 80 procent van zijn voedsel in. Dat kwam vaak uit of via Saudi-Arabië of de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Maar sinds een aantal Arabische landen alle banden met Qatar hebben verbroken en Saudi-Arabië de grens sloot, heeft het land tekorten aan bepaalde voedingsmiddelen.

De landen beschuldigen Qatar van het steunen van terrorisme.

Iran

Qatar onderhoudt goede relaties met Iran, onder meer vanwege de exploitatie van een gezamenlijk gasveld. Saudi-Arabië en andere golfstaten zien in het sjiitische Iran een vijand die soennieten in het Midden-Oosten belaagt.

De woede over de houding van Qatar kwam in Saudi-Arabië en de VAE opnieuw naar buiten na een bezoek eind mei van president Donald Trump aan Riyad. Trump viel daar fel uit tegen Iran.

Comments

comments

DELEN