Vrijdag is de Indonesische eiland Sulawesi getroffen door een aardbeving die een magnitude van 7.5 op de schaal van Richter had. Vervolgens triggerde deze aardbeving een tsunami die de kuststad Palu en het noorden van het eiland trof. Er zijn tot op heden 832 dodelijke slachtoffers geteld.

De autoriteiten vrezen dat de dodentol nog op zal lopen. Een woordvoerder meldde dat er nog veel mensen onder de ingestorte gebouwen zaten vlak na de aardbeving. Daarna volgde er een tsunami met golven van zes meter hoog die daarbovenop veel ravage heeft aangericht. In deze stad alleen al zou er meer dan 500 doden geteld zijn. Maar de communicatie met de nabijgelegen dorpen verloopt ook nog moeizaam. Namelijk is het nog onduidelijk hoeveel schade er daar is. Doordat de wegen naar deze dorpen beschadigd zijn, hebben hulpverleners het moeilijk om de afgelegen dorpen te bereiken.

De hulpverleners hebben moeite met het vatten van de grootte van de ramp: De bomen zijn omgevallen, auto’s liggen ondersteboven, huizen zijn met de grond gelijk en vijftig meter landinwaarts zijn er wrakken te vinden die afkomstig zijn van de kust.

Op de Indonesische televisie is te zien dat sommige supermarkten geplunderd worden. Mensen nemen voornamelijk voedsel en kleding mee uit noodzaak. De overheid heeft laten weten dat plunderen toegestaan is vanwege de noodsituatie.

Indonesië heeft al vaker te maken gehad met aardbevingen. De experten leggen uit dat dit komt doordat het land in de Pacifische Ring van Vuur ligt, een gebied rondom de Grote Oceaan waar vulkaanuitbarstingen en aardbevingen relatief veel voorkomen.

In augustus was de stad Lombok getroffen door een aardbeving met een magnitude van 7.1 op de schaal van Richter. Er vielen meer dan 480 doden, meer dan 2.000 gewonden en waren er maar liefst 380.000 mensen ontheemd.

Maar de zeebeving in 2004 is alom bekend. Deze catastrofale natuurramp eiste de levens op van meer dan een kwart miljoen mensen in 12 verschillende landen.

 

Foto: Google Earth

Comments

comments

DELEN