Toen Barack Obama in 2008 werd verkozen tot president van de Verenigde Staten gaf hij aan geen voorstander te zijn van militaire interventies.  Volgens schattingen van onderzoeksjournalist Nick Turse zijn het aantal militaire activiteiten in Afrika tussen 2008 en 2013 echter verdrievoudigd.

Jarenlang werd beweerd dat het land slechts één basis zou hebben in Afrika. Na jaren van ontkenning geeft het Pentagon nu druppelsgewijs informatie vrij over haar acties op het continent.  Afgelopen jaar verscheen voor het eerst in het openbaar een lijst.  De VS zou maar liefst 60 basissen hebben in 34 van de 54 Afrikaanse landen. De aanwezigheid van de Amerikanen wordt vooral geschaard onder ‘trainingsdoeleinnden’ en het steun geven aan bevriende staten. Dit alles gebeurt onder de gezamenlijke vlag van AFRICOM (U.S. Africa Command) welk verantwoordelijk is voor alle Amerikaanse militaire operaties op het continent.

De aanwezigheid van Amerikaanse of van Westerse militairen hebben tot nu toe nooit vrede en stabiliteit in de Islamitische wereld gebracht en zullen dit ook in de toekomst niet brengen. Daarnaast is voor de VS het bieden van ‘hulp’ één van de middelen, of zelfs het middel dat gebruikt wordt om mensen te koloniseren en op deze wijze controle en invloed in een gebied of land uit te oefenen. Ook worden terreurdreigingen als ‘ISIS in Libië’ en Boko Haram gebruikt als voorwendsel en rechtvaardiging om militaire en politieke inmenging mogelijk te maken op het Afrikaanse continent.

 

In bijna alle Afrikaanse landen worden de rijkdommen van de Oemma en haar bezit op corrupte wijze verkwanselt. De ongelijke verdeling van de rijkdom in de Moslimlanden, de daaruit voortvloeiende conflicten en geschillen, worden veroorzaakt door de tekortkomingen van degenen die daar de stoelen van de regering bezetten, maar als westerse controle-instrumenten fungeren.

 

Zo kunnen we begrijpen dat hetgeen Amerika benoemt als ‘hulp’ geen echte hulp is. De werkelijke doelen zijn kolonialistisch van aard onder militaire  voorwendsels.

 

Bron

Comments

comments

DELEN