De Staatsveiligheid heeft minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) informatie bezorgd die erop wijst dat er ongeoorloofde praktijken plaatsvinden in de grote Fatih-moskee in Beringen. Ze wil de erkenning – en dus de subsidies – intrekken.

“De documenten van de Staatsveiligheid wijzen ons op zaken die niet door de beugel kunnen”, zegt Homans. Het is pas de tweede keer dat in Vlaanderen een procedure wordt gestart om een erkenning in te trekken.

Politieke situatie in Turkije
Alles heeft te maken met de politieke situatie in Turkije en de pogingen van president Erdogan om zijn gedachtegoed ook in ons land ingang te laten vinden. Daarvoor doet hij een beroep op de Diyanet-moskeeën, een netwerk waar die van Beringen toe behoort. Erdogan heeft de Belgische imams van Diyanet in de zomer gevraagd om informatie over aanhangers van zijn politieke tegenstander Fethullah Gülen door te geven.

Er zijn ook berichten over het feit dat in de moskee in Beringen vergaderingen van Erdogans AKP-partij plaatsvinden en gisteren bevestigde een bron in deze krant nog dat de plaatselijke imam “haatzaaiende boodschappen” meegeeft aan de gelovigen.

De Staatsveiligheid onderzoekt nog twaalf andere moskeeën.

Fatih-moskee in Beringen valt uit de lucht
Het nieuws dat minister Homans de procedure start voor het intrekken van de erkenning van de Fatih Camii-moskee in Beringen komt heel onverwacht voor zowel de moskee zelf, voor burgemeester Maurice Webers (sp.a) als voor de Moslimexecutieve. De drie instanties ontvingen geen officieel bericht van de minister, maar vernamen het nieuws via de pers.

“Als minister Homans start met de procedure tot de intrekking van de erkenning, zouden wij een brief moeten ontvangen waarin gevraagd wordt naar een antwoord van zowel de Executieve als van de Fatih Camii-moskee”, zegt de Moslimexecutieve. “Maar wij hebben nog geen brief ontvangen. Wij hebben dus geen enkel idee waarom de minister de erkenning wil intrekken.”

De Moslimexecutieve nam bij het vernemen van het nieuws meteen contact op met de Fatih Camii-moskee. “Daar vielen ze van hun stoel toen ze het nieuws lazen in de krant. Ze wensen niet te reageren, aangezien ze niet weten waar het over gaat.”

Lees hier verder: http://www.hln.be/hln/nl/1275/Islam/article/detail/3124016/2017/04/06/Homans-wil-haatzaaiende-moskee-droogleggen.dhtml

Comments

comments

DELEN