Velen van ons zijn opgegroeid met de bekende films van Jean-Claude van Damme, Sylvester Stallone, Arnold Scharzenegger en andere acteurs van die tijd. Dit waren allen acteurs die in topfilms als hoofdrolspeler figuurde. Ondanks dat de meeste films jaren oud waren werden ze nog altijd heel vaak bekeken.

In deze films figuurde de hoofdrolspeler altijd als de ‘good guy’ die de westerse beschaving had. Het was dan ook een karakter die voor goedheid vocht tegen de kwade vijand. Het kwam regelmatig voor dat de vijand geen persoon uit het westen was. Het zou vaak een communist zijn dat als ‘de ander’ werd gezien. In de meeste gevallen had deze persoon een Russische of Aziatische afkomst. Het onderliggende boodschap was dat de kapitalist tegen de communist moest vechten. Hierbij werden wij gestimuleerd om de kapitalist toe te juichen .

De films van tegenwoordig verschillen hier niet zo veel van. Het is enkel zo dat er een nieuwe vijand is gecreƫerd. We zien vaker dat de bad guys personen uit het midden oosten moeten voorstellen die een Islamitische achtergrond hebben. Nu dat de communistische ideologie geen grote dreiging meer vormt tegen de kapitalisme wordt Islam als tegenstander gezien. De ideologische strijd gaat nu dus tussen kapitalisme en Islam. Op deze manier wordt er geprobeerd om ook via de filmindustrie Islam in het kwade daglicht te zetten.

Comments

comments

DELEN