Voor mijn studie ben ik regelmatig naar de bibliotheek gegaan om te studeren. Ik ging er meestal met de scooter heen, maar had vaak moeite met het vinden van een parkeerplek. Aangezien de bibliotheek waar ik heen ging zich in het centrum bevindt, was het niet mogelijk om mijn scooter ergens aan de kant te plaatsen. Zo riskeerde ik namelijk een boete.

Op een dag waren de parkeerplekken overvol, voller dan normaal. Ik zag dat meer dan 20 scooterbestuurders hun voertuig langs de muur hadden geplaatst. Dit is iets wat eigenlijk niet toegestaan is en gewoonlijk nooit gebeurde. Ondanks dat ik wist dat het niet toegestaan was had ik mijn voertuig tussen de andere scooters geplaatst. Ik dacht namelijk dat het niet zou gebeuren dat de handhaving zo een grote groep bestuurders zou bekeuren. Nadat ik uit de bibliotheek liep zag ik dat ik het mis had.

Zo een simpele gebeurtenis deed me denken aan de moslimgemeenschap die zich in verboden zaken mengen. Hierbij wordt er vaak gekeken naar de ander. Omdat meerdere moslims zich hieraan schuldig maken, is men snel geneigd om te roepen dat iedereen het doet en dat het daarom niet zo erg zou zijn. Er wordt zelfs gedacht dat Allah (swt) het door de vingers zal zien omdat meerdere moslims zich hieraan schuldig maken. Niets is minder waar. Allah(swt) zegt: “Zeg: ‘Als ik dwaal, dwaal ik slechts door mijzelf” [Vertaling uit de Kuran 34:50]

Zo een denkwijze zal niet alleen de individu maar de gehele moslimgemeenschap beschadigen. Daarnaast dienen we ook in te zien dat de zondes die we openlijk begaan anderen negatief kunnen beïnvloeden. Hierdoor zullen zij deze fout ook maken terwijl jij hier de aanstichter van bent en hier ook op verrekend zal worden.

 

Comments

comments

DELEN