Binnenkort wordt het resultaat van de geld slurpende verkiezingscampagnes van Joe Biden en Donald J. Trump bekend gemaakt. Het kostenplaatje voor de grootste grap in de Amerikaanse geschiedenis, maar liefst 10,8 miljard dollar (2016: 7,2 miljard dollar). Geld wat goed besteed had kunnen worden om de consequenties van COVID in de VS te kunnen bestrijden . En waar kunnen de Amerikanen tussen kiezen? Een handtastelijke “flapuit” van bijna 78 jaar en een corrupte egocentrische zakenman die enkel handelt uit eigenbelang.

Dit is het resultaat van het democratisch stelsel wat hieraan ten grondslag ligt. De electorale verkiezingssystematiek betekent dat diegene die zich verkiesbaar stellen er alles aan dienen te doen om de meerderheid in een bepaalde staat te behalen. In andere woorden maak je zelf zo populair mogelijk, terwijl je tegelijkertijd je tegenstander neer probeert te halen middels het gooien van modder en uiteraard met het smijten van de miljarden dollars die worden binnengehaald in de verkiezingscampagnes. En wederom staan de Amerikanen voor een belachelijk dilemma waarbij zij moeten kiezen tussen het minst van twee kwaden . De drempel voor het jezelf verkiesbaar kunnen stellen in het land van “ the American Dream” is wederom zeer laag gebleken en (niet verassend) materialistisch van aard. Je moet namelijk in staat zijn om ontiegelijk veel kapitaal te vergaren voor het voeren van campagnes .

Dit is anders wanneer men kijkt naar het Islamitisch concept van leiderschap en de eisen waaraan deze leider (khalief) aan dient te voldoen. Er zijn namelijk 7 verplichte voorwaarden , waarvan wij op enkel één willen inzoomen gezien deze gebruikt kan worden voor het illustreren van het wezenlijk verschil bij de totstandkoming van een verkiesbare leider binnen de Islamitische staat versus de Amerikaanse verkiezingen. Dit betreft rechtvaardigheid (adl). Mocht er bij een individu bewezen worden dat deze bijvoorbeeld alcohol nuttigt en zich schuldig maakt aan onzedelijk gedrag dan wordt deze persoon als een grote zondaar (fasiq) geclassificeerd en zou hij dus in tegenstrijd zijn met het Islamitisch concept van rechtvaardigheid, laat staan vormen van corruptie, bedrog en het bekend staan als een leugenaar. In de hypothetische situatie dat individuen zoals Biden en Trump moslim zouden zijn, maar wel nog bekend staan om hun handtastelijkheid, onzedelijkheid en het verdraaien van de waarheid, dan zou dit betekenen dat zij nooit in aanmerking zouden komen voor de positie van een khalief binnen een Islamitische staat.

Comments

comments

DELEN