Er is een bekende doe’a die het waard is om even stil bij te staan. Deze doe’a luidt als volgt:

اللهم استخدمنا ولا تستبدلنا

Deze betekent ongeveer: “O Allah gebruik ons (op Uw pad) en verruil ons niet voor een ander.”

Het dragen van de boodschap van Islam naar een ander is één van de nobelste taken die je als mens kunt hebben wegens hetgeen wat je draagt aan heiligheid en nobelheid en waarheid. Deze boodschap is zo bijzonder dat de drager ervan erdoor verlicht wordt en er zegeningen uit haalt. Het is de taak geweest van de groten der aarde, de profeten, die er alles aan gedaan hebben om hun medemens te verlichten met Islam terwijl ze alle beproevingen doorstonden op hun pad.

Vaak denken we dat we allemaal die ene spreker moeten zijn die het woord verkondigt want anders heb je geen da’awa gedaan. Maar in feite is het zo dat da’awa teamwork is net zoals een voetbalteam. Hoewel de spits de goal maakt zou hij dit nooit kunnen als hij niet de rest van het team achter zich had die alles hebben klaargemaakt zodat hij deze goal kan maken.

Onderschat daarom nooit de kleine dingen van deze da’awa. Het is een nobel iets. Al is het dat je een whatsapp bericht doorstuurt, een filmpje deelt, of een stoel neerzet bij een gelegenheid of het eten regelt, alles is nodig.

In plaats van dat je dit zou moeten zien als een last zou je dit moeten zien als een kans van Allah om Zijn religie te helpen. Deze kans is voor velen niet weggelegd. Het feit dat je jezelf in een kring bevindt die hiermee bezig is, is op zich al een zegening, want hoeveel mensen bevinden zich in vele andere kringen of zijn te veel bezig met het wereldse leven waardoor het hen totaal niet interesseert?

De winnaar is degene die zijn gekregen talent gebruikt om Zijn religie te helpen. Hij wordt niet afgeleid door het wereldse en richt zijn pijlen op het tevreden stellen van zijn Heer. Vooral in deze tijd waarin Islam aan alle kanten wordt aangevallen is het belangrijk dat we als moslims onszelf inzetten om de religie van Allah en de aanhangers ervan te helpen door ferm en standvastig te zijn, moedig en principieel want de waarheid en het licht dat wij dragen is groter dan ons allen.

Wat een grote eer is het toch als Allah jou daarom gebruikt om Zijn religie te helpen en wat een verlies is het als je vervangen wordt! Weet dat deze zegening nooit gegarandeerd is en vrees het moment dat als je misschien laks bent in deze nobele taak en verantwoordelijkheid dat Allah mogelijk jou zal verruilen voor een ander. En dat is het grootste verlies.

ِAllah (swt) zegt:

وَإِن تَتَوَلَّوْا يَسْتَبْدِلْ قَوْمًا غَيْرَكُمْ ثُمَّ لَا يَكُونُوا أَمْثَالَكُم

(En indien jullie jezelf afwenden dan zal Hij jullie voor een ander volk vervangen en zij zullen niet zoals jullie zijn)

Comments

comments

DELEN