Ieder mens heeft een natuurlijk verlangen naar vermaak. Dit heeft te maken met het overlevingsinstinct waarmee Allah (swt) ieder mens heeft geschapen. Het overlevingsinstinct doet de mens verlangen naar vermaak zodat hij op momenten van bedreiging, scherp en fit zal zijn in plaats van uitgeput en ongeconcentreerd.

Voor sommige mensen bevindt het vermaak zich in zaken die opwinden, zoals parachutespringen en bungeejumping. Dit wekt de adrenaline (formeel epinefrine) productie in de mens op dat hem euforie doet laten voelen. De mens voelt zich door de adrenaline superscherp en superfit en dus fysiek in staat om te reageren op een bedreiging wanneer deze zich voor zou doen. Voor andere mensen is vermaak in zaken die ontspannen, zoal televisiekijken of het ondergaan van een massage. Dit wekt de endorfineproductie in de mens op dat hem eveneens euforie doet laten voelen. De mens voelt zich door de endorfine uitgerust, omdat endorfine de signalen van pijn of stress naar de hersenen blokkeert, en dus fysiek in staat om te reageren op een bedreiging wanneer deze zich voor zou doen.

Islam is de leiding van Allah (swt) naar de juiste wijze om de organische en instinctieve behoeften van de mens te bevredigen. Het verlangen naar vermaak, dat zoals gezegd met het overlevingsinstinct te maken heeft, wordt daarom ook door Islam besproken. De Boodschapper van Allah (saw) heeft bijvoorbeeld gezegd: “Jullie moeten (boog)schieten (oefenen), dat is namelijk de beste vermaak (lahwikoem) voor jullie.” (At Tabarani).

Vermaak is dus in essentie halal. Maar hierbij moeten enkele belangrijke opmerkingen worden gemaakt, zodat het Goddelijk Oordeel over vermaak niet verkeerd begrepen wordt.

Ten eerste, Islam heeft vermaak in het algemeen toegestaan, tegelijkertijd sommige vormen van vermaak verboden verklaard. Bijvoorbeeld zegt Allah (swt):

يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَآ أَكْبَرُ مِن نَّفْعِهِمَا

“Zij vragen u omtrent wijn en kansspel. Zeg hun: ‘In beide is groot nadeel en ook enig voordeel voor de mensen, maar het nadeel is groter dan het voordeel’.”
(Zie de vertaling van de betekenissen van de Koran, soera Al Baqara 2, vers 219)

Gokken is dus verboden ook al is het een vorm van vermaak.

Ten tweede, er moet bij het onderwerp vermaak altijd onthouden worden dat Islam de mens niet zonder reden heeft geschapen. Allah (swt) zegt namelijk:

أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لَا تُرْجَعُونَ

“Dacht gij, dat Wij u tevergeefs schiepen en dat gij niet tot Ons zult worden teruggebracht?”
(Zie de vertaling van de betekenissen van de Koran, soera Al Moeminoen 23, vers 115)

Over de reden voor de schepping van de mens zegt Allah (swt):

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

“En ik heb de djinn en de mensen slechts tot Mijn aanbidding geschapen.”
(Zie de vertaling van de betekenissen van de Koran, soera Adh Dhaariyaat 51, vers 56)

Dit doel van het leven, de aanbidding van Allah (swt) wordt gerealiseerd door goede handelingen te verrichten:

تَبَارَكَ الَّذِي بِيَدِهِ الْمُلْكُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ

“Gezegend is Hij in Wiens hand het Koninkrijk is en Die macht heeft over alle dingen. Die de dood en het leven heeft ingesteld, opdat Hij u moge beproeven wie onder u zich het beste gedraagt; en Hij is de Almachtige, de Vergevensgezinde.”
(Zie de vertaling van de betekenissen van de Koran, soera Al Moelk 67, vers 1 – 2)

وَهُوَ الَّذِي خَلَق السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ وَكَانَ عَرْشُهُ عَلَى الْمَاء لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلاً

“En Hij is het, Die de hemelen en de aarde in zes dagen schiep en Zijn troon rustte op water, opdat Hij u moge beproeven wiens gedrag het beste is.”
(Zie de vertaling van de betekenissen van de Koran, soera Hoed 11, vers 7)

De goede werken die de mens moet verrichten zijn vastgesteld door Allah (swt). Het is niet voor de mens om te bepalen wat goed is en wat slecht:

وَعَسَى أَن تَكْرَهُواْ شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ وَعَسَى أَن تُحِبُّواْ شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَّكُمْ وَاللّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ

“…maar het kan zijn, dat gij tegenzin hebt in iets terwijl het goed voor u is en het kan zijn, dat u iets behaagt terwijl het slecht voor u is. Allah weet het en gij weet het niet.”
(Zie de vertaling van de betekenissen van de Koran, soera Al Baqara 2, vers 216)

En dit alles betekent dat Allah (swt) de mens heeft geschapen om hard te werken voor het goede, zoals bepaald door Allah (swt), en volgens de methode is bepaald door Allah (swt). Dit moet het doel van de mens zijn in het leven en voor wie aldus leeft, heeft Allah (swt) het Paradijs voorbereid:

وَالَّذِينَ آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ لاَ نُكَلِّفُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا أُوْلَئِكَ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ

“Maar, die geloven en goede werken verrichten – Wij belasten geen ziel boven haar vermogen – dezen zullen de bewoners van het Paradijs zijn, zij zullen daarin vertoeven.”
(Zie de vertaling van de betekenissen van de Koran, soera Al ‘Araaf 7, vers 42)

Islam heeft de mens het vermaak dus toegestaan als een onderbreking van het werken voor het goede. Islam heeft de mens niet toegestaan om het leven in dienst te stellen van vermaak, om de zoektocht naar het vermaak dan af en toe te onderbreken voor werken voor goede. Wie dit doet, heeft niet de juiste prioriteiten in het leven gesteld:

وَابْتَغِ فِيمَا آتَاكَ اللَّهُ الدَّارَ الْآخِرَةَ وَلَا تَنسَ نَصِيبَكَ مِنَ الدُّنْيَا وَأَحْسِن كَمَا أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَيْكَ وَلَا تَبْغِ الْفَسَادَ فِي الْأَرْضِ إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْمُفْسِدِينَ

“Maar zoek door wat Allah u heeft gegeven het tehuis van het Hiernamaals; en vergeet uw deel aan de wereld niet; en doe goed (aan anderen) zoals Allah u goed gedaan heeft; en schep geen wanorde op aarde, want Allah heeft hen, die onheil stichten, niet lief.”
(Zie de vertaling van de betekenissen van de Koran, soera Al Qassas 28, vers 77)

Comments

comments

DELEN