Hagia Sophia was voor eeuwen lang een symbool van het Byzantijnse Rijk. De grootste kathedraal ter wereld toen het gebouwd werd in het jaar 537 NC door keizer Justinianus de Eerste, nadat er op dezelfde plaats twee eerdere kerken hebben gestaan dat zelfs teruggaat tot het jaar 360 NC in de periode van keizer Constantijn de Tweede. Het gebouw stond in de hoofdstad van het Romeinse rijk wat na de afsplitsing met het Westen later voortging als het Byzantijnse Rijk, voor een lange tijd de grootste macht op aarde.
Het was het jaar 1453 toen de voorspelling van de Profeet Mohammed (saw) uit was gekomen toen hij zei:
لتفتحن القسطنطينية، فلنعم الأمير أميرها، ولنعم الجيش ذلك الجيش
“Constantinopel zal zeker geopend worden, wat een goede leider is deze leider, wat een goed leger is dit leger” (Al Haakim/Adh Dahabie)
Mohammed Al Faatih, leider van de Ottomanen waarvan niet veel later het Kalifaatschap in handen zou zijn, deed wat nog geen moslimleger eerder gelukt was, hij opende Constantinopel en dit op zeer jonge leeftijd. Volgens sommige bronnen was hij 21 jaar oud toen hij Constantinopel innam. Deze geweldige gebeurtenis betekende de definitieve val van één van de grootste rijken dat de wereld ooit heeft geregeerd: Het Byzantijnse Rijk. Constantinopel werd vanaf dat moment bekend als Istanbul of Islambol.
Mohammed Al Faatih kocht de Hagia Sophia van de Christenen en veranderde de kathedraal in een moskee voor de moslims. Hij heeft twee grote minaretten laten plaatsen, het kruis bovenop het gebouw verwijderd en alle Christelijke schilderingen laten overdekken zodat dit niet zichtbaar meer zou zijn. De eeuwen erna is de Hagia Sophia altijd in gebruik geweest als moskee. Echter na de val van de Ottomaanse Khilafah op 3 maart 1924 en de stichting van de seculiere Republiek Turkije door Mustafa Kemal duurde het niet lang of de moskee zou worden veranderd in een museum. Dit vond plaats in het jaar 1934. Sindsdien was het verboden voor moslims om het gebed te verrichten in de moskee.
Op 10 juli 2020 heeft de Hoge Raad van Turkije besloten, nadat er decennia lang al actie gevoerd is door islamitische groepen en indviduen, om het besluit van het veranderen van de Hagia Sophia van moskee tot museum nietig te verklaren. De Hagia Sophia is na maarliefst 86 jaar weer opnieuw een moskee verklaard waarin de moslims hun gebed kunnen verrichten. Als nevenactiviteit blijft de moskee nog open voor toeristen om te bezoeken.
Moslims wereldwijd zijn verheugd met het bericht dat de Hagia Sophia opnieuw een moskee is geworden, de adhaan weer zal klinken uit de minaretten en Allah weer zal worden aanbeden.
De heropening van Hagia Sophia als moskee is voor de moslim oemma niet er zomaar één. Het gaat veel verder en dieper dan enkel een moskee dat tijdelijk een museum is geweest en nu weer een moskee. Het brengt de moslimoemma weer in contact met haar glorieuze verleden toen moslims de wereld regeerden met het licht van Islam. Tegelijkertijd laat het ook zien dat de moslims steeds meer terugverlangen naar deze eer en glorie waar een einde aan kwam op 3 maart 1924. Het laat zien dat het secularisme en de wetgeving van koefr en de opheffing van de Khilafah juist hebben geleid tot het probleem van het veranderen van één van de belangrijkste moskeëen tot een museum. Het heeft tevens geleid tot de bezetting van een nog veel belangrijkere moskee; de Aqsa moskee in Al Quds die bezet wordt door de kaafir zionisten. En buiten dit wat nog heiliger is bij Allah; de val van de Khilafah heeft ertoe geleid dat moslims al bijna een eeuw onbeschermd zijn en de ene genocide na de ander op hen wordt uitgevoerd. Van Bosnische moslims tot Rohinga moslims en miljoenen Oeigoeren. Dit zal enkel stop kunnen worden gezet wanneer de moslims weer als één lichaam zullen zijn en een Khaliefah hebben die een leger heeft ter bescherming van de moslims.

Comments

comments

DELEN