De Britse geheime dienst zegt dat het zomaar de grootste doorbraak in jaren kan zijn. Alhoewel de authenticiteit van de stukken nog niet is vastgesteld, is het nieuws naar buiten gekomen dat er duizenden interne IS-documenten op straat liggen. IS blijkt een hele afdeling personeelszaken te beheren met alle gegevens over de strijders.

In de documenten staat o.a. het geboorteland en -stad beschreven van iedere strijder, de moedersnaam, de aankomstdatum in Syrië, de bloedgroep, telefoonnummer en referentie door wie ze zijn aanbevolen. Wat belangrijk is voor de autoriteiten is dat ook de beweegredenen worden gevraagd, waarom iemand zich bij IS wil aansluiten. De documenten, als die echt blijken te zijn, zullen de strafvervolging van teruggekeerde IS-strijders makkelijker maken. Sommige teruggekeerde strijders zeggen of tegen de autoriteiten dat ze in Syrië waren voor ‘humanitaire werkzaamheden’ of ze proberen hun rol binnen de organisatie te bagatelliseren. Hun motivatie om zich aan te sluiten bij IS staat nu echter zwart op wit en is voorzien van een officiële IS-stempel. En omdat hun identiteit makkelijk is te achterhalen, heeft justitie in de toekomst harde bewijzen in handen om teruggekeerde strijders te veroordelen. De gegevens zorgen ook voor een duidelijk beeld waar de strijders vandaan komen en welke route zij hebben gebruikt om het land binnen te komen. Ook staan er een groot aantal mensen op, waarvan het voorheen onbekend was dat zij waren vertrokken naar het oorlogsgebied.

Over de identiteit van de bron die dit alles aan het licht heeft gebracht, is nog weinig bekend. Sky News zegt dat de gegevens op een geheugenstick stonden die zou zijn gestolen van het hoofd van de interne veiligheidsdienst van IS. De diefstal zou zijn gepleegd door iemand die zichzelf Abu Hamed noemt. Hij zegt Syriër te zijn, een ex-strijder van het Vrije Syrische Leger die deserteerde naar IS. Bij IS zou hij gedesillusioneerd zijn geraakt, waarop hij besloot opnieuw te deserteren. Hij roept alle IS-leden op om hun organisatie de rug toe te keren.

We hopen dat dit daadwerkelijk een slag zal toebrengen aan de verschrikkelijke organisatie IS en met de hulp van Allah (swt) zal deze militie snel ten onder gaan gezien zij vooral zorgt voor dood en verderf onder de Moslims en niet-moslims. Echter moeten wij niet schrikken of vervreemd raken van het Islamitisch concept van een Kalifaat. Dit is een staat van de Oemma waarin de Moslims zijn verenigd onder de vlag van Islam. Het is belangrijk dat de Moslims dit concept bespreken zodat het gaat leven onder de gemeenschap en zodat wij insha Allah wederom verenigd raken en een grote, sterke staat zullen worden.

 

Link: http://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/10/duizenden-persoonsgegevens-van-is-strijders-gelekt

Comments

comments

DELEN