Radicale Hindoes India Vier jaar geleden vluchtten Indiase moslims uit het dorp Fugana vanwege moord en toenemend geweld. Een terugkeer lijkt door de politieke hindoeradicalisering verder weg dan ooit.

Al vroeg in de ochtend klinkt midden in de velden van de Indiase deelstaat Uttar Pradesh het geschraap van baksteen langs baksteen, en het gehijg van sjouwers die specie, houten balken en stenen aanvoeren. Halverwege de middag zal het werk stoppen. Dan is het te heet om nog zonder beschutting tegen de moorddadige zon muurtjes en vloeren aan te leggen.

„Hier hebben we meer dan drie jaar op moeten wachten. Eindelijk kunnen we weer onze eigen veilige huizen bouwen”, zegt Shan Muhammad. In de weilanden om ons heen staan dicht bij elkaar nog de geïmproviseerde tenten, opgetrokken uit bamboestokken, plastic zeilen en grauwe doeken. Ruim drieënhalf jaar lang vormden ze de schamele onderkomens waarmee de gevluchte moslimfamilies, die hier in augustus 2013 neerstreken, het moesten doen. De grond waarop de vluchtelingen, zo’n 400 mensen, hun nieuwe huisjes bouwen, is volgens Shan Muhammad „veilig”, want het ligt bij het uitsluitend door moslims bewoonde dorpje Loi.

Al sinds 1947, toen de Britten zich terugtrokken uit hun reusachtige kolonie Brits-Indië, leiden sociale en religieuze tegenstellingen tussen hindoes en moslims zo nu en dan tot bloedbaden. Moslims vertrokken naar Pakistan, achterblijvers probeerden in harmonie te leven met hun hindoeburen. Dat gaat goed totdat politici in beide kampen de vuurtjes weer opstoken – vaak rond verkiezingen in India’s gedecentraliseerde systeem: een op Britse leest geschoeid districtenstelsel.

Lees hier verder: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/13/geen-moslim-durft-terug-naar-fugana-11048808-a1562710

Comments

comments

DELEN