Zondag was er een derde keer protest gevoerd tegen de verhoging van de belasting op de brandstofprijzen in Frankrijk. In twee weken tijd zijn er twee doden en honderden gewonden gevallen na het harde optreden van de Franse politie. De afgelopen dagen zijn er ook betogingen opgedoken in Nederland en België.

Het begon allemaal in het begin van november. 750.000 mensen hadden in verschillende petities duidelijk gemaakt dat zij de alsmaar stijgende brandstofprijzen niet meer pikken. Op 17 november kwamen er, verspreidt over heel het land, maar liefst 244.000 mensen (die zich verenigden onder de naan ‘de Gele Hesjes’) op straat. Er waren die zaterdag protesten op 2.000 verschillende locaties, en soms liep het uit de hand. Nadat de betogers materiële schade begonnen te veroorzaken, greep de politie in met alle gevolgen van nadien. In totaal is er sprake van twee doden en ongeveer 200 gewonden. Ook zou er 1 miljoen euro aan schade aangericht zijn.

Specifiek gaan de protesten om de koolstofbelasting, die in 2014 onder het bewind van Hollande ingevoerd is en jaarlijks geleidelijk aan verhoogd wordt. Zo bedroeg deze belasting dit jaar €38 terwijl het volgend jaar opgetrokken zal worden naar €47,5.

Daarnaast doelt de Franse regering ook de prijskloof tussen diesel en benzine gelijk te stellen. Dit jaar steeg de belasting voor diesel zo naar 7,6 cent per liter, terwijl de belasting voor benzine maar naar 3,9 cent steeg per liter.

Hoewel er een behoorlijke daling is in de brandstofprijzen sinds begin november, blijven de protesten voortduren. De Gele Hesjesbeweging noemt Macron ‘een president van de rijken’ en roept hem op om ontslag te nemen. Ook dit weekend waren er protesten in Parijs, al was het aantal Gele Hesjes significant lager deze keer. Desalniettemin waren er 80 mensen die gewond zijn geraakt.

Volgens een opiniepeiling van de Franse krant ‘La Figaro’ heeft de Gele Hesjesbeweging de steun van 77% van het volk.

Betogingen in Nederland en België

Ook in Nederland en België waren er Gele Hesjes te spotten op straat. In Nederland waren er in Maastricht, Groningen, Den Haag en Nijmegen zo’n honderdtal mensen op de been om te protesteren ‘tegen het beleid van de regering.’

Vrijdag was de sfeer iets grimmiger in België. Voor de ambtswoning van de eerste minister vond er een confrontatie plaats tussen de betogers en de politie. De betogers gooiden met voorwerpen nadat de premier niet kwam opdagen. De politie reageerde met traangas en werd er uiteindelijk 74 betogers opgepakt. Elders waren er tevens twee politievoertuigen in brand gestoken.

De Belgische minister drukte met klem uit dat er geen straffeloosheid zou zijn voor het geweld in Brussel.

 

Comments

comments

DELEN