De Turkse geestelijke Fethullah Gülen speelde volgens Europese inlichtingendiensten waarschijnlijk geen rol in de couppoging in Turkije in juli. De Turkse regering ziet de in de VS wonende Gülen als het ‘brein’ van die couppoging.
President Recep Tayyip Erdogan had voorafgaand aan de staatsgreep al plannen om tegenstanders uit het leger te verbannen, schrijft The Times dinsdag op basis van een inlichtingenrapport van Intcen. Juist dat zou ervoor hebben gezorgd dat er een couppoging werd ondernomen.

Intcen is een Europees centrum dat inlichtingen van Europese lidstaten verzamelt en analyseert. Het rapport over Turkije werd op 24 augustus al intern gedeeld, maar is als geheim geclassificeerd.

“De beslissing om een staatsgreep te plegen was het gevolg van vrees voor komende zuiveringen”, staat in het rapport te lezen. “Het is waarschijnlijk dat een groep officieren, bestaande uit Gülenisten, Kemalisten, tegenstanders van de regeringspartij AK en opportunisten achter de coup zat.”

Erdogan zegt er zeker van te zijn dat Gülen achter de couppoging zat. De VS is gevraagd om uitlevering. Er zijn sinds de coup meer dan 37.000 mensen opgepakt. Nog eens 100.000 ambtenaren, rechters, openbaar aanklagers, politie-agenten en anderen zijn ontslagen of op non-actief gezet. 106 mediabedrijven moesten de deuren sluiten.

Lees hier verder: http://www.nu.nl/onrust-turkije/4395921/fethullah-gulen-speelde-waarschijnlijk-geen-rol-in-coup-turkije.html

Comments

comments

DELEN