Vandaag staan voor het eerst tien Nederlandse Syriëgangers tegelijk terecht. Het opvallende: ze zijn alle tien nog in oorlogsgebied. ,,Dit lijkt op een showproces”, laat één van hen vanuit Syrië weten.

Victor D. (29) heeft niets te verliezen, zegt hij. ,,Dus waarom zou ik liegen? Ik vecht niet voor IS. Ik begrijp niet goed waarom ik nu voor de rechter wordt gedaagd en wat ik dan precies gedaan heb”, laat hij weten vanuit Syrië. ,,Dit lijkt op een showproces.”

D. is een van de tien Nederlandse Syriëgangers die vandaag voor de rechtbank in Rotterdam zouden moeten verschijnen. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen ervan zich bij IS of een andere jihadistische terreurgroep te hebben aangesloten. Omdat ze alle tien nog in het strijdgebied zijn, benaderde het OM hen via Facebook, Twitter en Whatsapp. ,,Dat heeft geleid tot contact met enkele verdachten. Meer zeggen we daar nu nog niet over”, aldus een woordvoerder van het OM.

In de rechtbank zullen ze hoogstwaarschijnlijk niet verschijnen. Mogelijk zijn enkelen al overleden. Justitie bracht nog niet eerder zo veel Syriëgangers in een keer bij verstek voor de rechter. In december 2015 werden twee Syriëgangers bij verstek tot zes jaar cel veroordeeld, in juli 2016 kregen vier anderen zes jaar cel.

Postbode

Victor D., ook wel bekend onder de ‘strijdnaam’ Zakariyya al Hollandi, is als sinds 2013 in Syrië. Het gaat er goed met hem, zegt hij. Voor zijn vertrek woonde hij in het Overijsselse dorp Heeten. Hij had er onder meer een baantje als postbode. De bekeerling vertrok omdat hij wilde leven in een islamitische samenleving waar de regels van de sharia, de islamitische wet zouden gelden. Hij zat bij verschillende strijdgroepen, maar zegt hij zelf, dus niet bij IS.

Op internet zijn foto’s te vinden, waarop hij poseert met een geweer. Ook staat hij op een foto met de bekende jihadist Yilmaz, een voormalige Nederlandse militair van wie bekend is dat hij voor IS gevochten heeft. ,,Zonder wapen ben je hier als een mak schaap, wachtend op de wolf, dat noem ik dus een preventieve maatregel. En de foto met Yilmaz is ruim een jaar voor zijn vertrek naar IS genomen. Dus ook dat kan van tafel.”

Vreemd

Hij heeft de tenlastelegging van justitie inmiddels ontvangen (via Facebook Messenger). Een advocaat heeft hij (nog) niet. D. vraagt zich vooral af: ,,Waarom deze tien personen en niet die andere 150 Nederlanders die hier ergens zijn? Zijn die allemaal dood of gevangengenomen? Zitten ze bij Bashar (de Syrische president Assad, red.) in de gevangenis? Dat vind ik vreemd.”

Het OM zegt dat er ‘geen bijzondere reden’ is dat nu juist deze tien verdachten moeten voorkomen. Enkele verdachten (de strijders uit Arnhem) kenden elkaar al wel voor hun reis naar Syrië. Justitie wil hen voor de rechter om duidelijk te maken ‘dat de rechtsstaat nog geen afscheid van de uitreizigers heeft genomen’. Ook wil ze een celstraf klaar hebben liggen voor het geval de strijders terugkeren naar Nederland. Hun zaak wordt vandaag nog niet inhoudelijk behandeld.

Lees hier verder: http://www.ad.nl/rotterdam/facebook-oproep-justitie-lokt-jihadi-niet-uit-strijdperk~a20eaca6/

Comments

comments

DELEN