De islam is de belangrijkste negatieve factor in het Israëlische vredesproces, meent voormalig PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven.

Kortenoeven sprak dinsdag tijdens de landelijke dag van de stichting Platform Appèl Kerk & Israël. De bijeenkomst in de Bethlehemkerk te Arnhem trok ongeveer tachtig belangstellenden. Het thema luidde ”Tussen feiten en fabels – Israël in de media”.

Kortenoeven betitelde zijn bijdrage met: ”De olifant in de kamer. De islam en het vredesproces”. De islam is volgens hem de belangrijkste negatieve factor in het Israëlische vredesproces die, „ondanks het formaat van een olifant, door bijna alle partijen wordt genegeerd.”

Het gaat niet om de strijd om een land, maar om een religieus conflict, aldus Kortenoeven. „In dit conflict draait het niet om vermeend onrecht van de Palestijnen, maar om de Joodse soevereiniteit, om het feit dat inferieure Joden superieure moslims domineren. Ik zie geen oplossing hiervoor.”

Als bewijs stelde hij dat Iran, dat niet aan Israël grenst, de Joodse staat wil vernietigen. „Dat land heeft zelfs een raket vervaardigd waarop dit met zoveel woorden staat.” Hij noemde ook de extreme partijdigheid in het nieuws. „Als er bij de mishandeling van Palestijnse Arabieren Joden in het spel zijn, is het nieuws, als er geen Joden bij betrokken zijn, is dat geen nieuws.”

De publicist is het niet eens met mensen die zeggen dat er meerdere vormen van de islam zijn, of dat extremisten de islam gekaapt hebben. Volgens hem is er „maar één islam; die is fundamenteel rigide en tolereert geen enkele amendering of herinterpretatie.”

Op een vraag of Joden en moslims dan niet vreedzaam kunnen samenleven, antwoordde hij dat er voorbeelden zijn van moslims die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden geholpen hebben. Maar, zo voegde hij eraan toe, „er hoeft maar een kleinigheid te gebeuren of er ontstaat wantrouwen en de vlam slaat in de pan.”

Fabels

Paul Damen, voormalig hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad, vindt het kwalijk hoe „ondermaats” correspondenten van Nederlandse media vaak over Israël berichten. „Palestijnen worden geframed als zielig en de Israëliërs als boeven. De berichtgeving is niet alleen dikwijls onjuist, maar soms ook kwaadaardig, bijvoorbeeld toen gemeld werd dat het Israëlische leger expres Palestijnen doodschoot om hun organen te kunnen gebruiken.”

Als journalisten zouden doorvragen bij de Palestijnen, zou volgens Damen blijken dat de corruptie het grootste probleem is in de Palestijnse gebieden. „Het Palestijnse bestuur is één grote puinhoop. Maar dat lees je niet in de pers.”

Simon de Koning van Likoed Nederland gaf een aantal voorbeelden uit het boek ”150 Palestijnse fabels”, waaronder de volgende: ”Israël wil geen vrede maar een groot Israël”, ”De onderhandelingen mislukken door de onwil van Israël” en ”Gewone Palestijnen willen in vrede leven”. Over de laatste stelling zei hij: „Uit de peilingen blijkt dat 95 procent van de Palestijnen antisemitisch is, dat 80 procent van hen achter de terreuraanslagen staat; 73 procent van hen is het eens met de uitspraak dat de Joden uitgeroeid moeten worden.”

Marijke Slager van de werkgroep voor accuratesse en authenticiteit in reportages ging in op de kwalijke rol die de ontwikkelingsorganisatie Oxfam naar haar mening in het verleden in Israël heeft gespeeld. Ze riep ertoe op om zich niet te laten intimideren door de beweging, die pleit voor boycot, desinvesteringen en sancties als het om Israël gaat. „De beweging wordt steeds meer aangepakt”, aldus Slager.

Sabeel

Aan het einde van de dag kwam er een vraag over de uitlatingen van voorzitter Kees Blok van Kairos-Sabeel Nederland, die in september vorig jaar Palestijnse jihadstrijders vergeleek met vrijheidsstrijders en sprak over „het Joodse ras.” Secretaris Hans Vermeulen zei dat Appèl Kerk & Israël bij de Protestantse Kerk geprotesteerd heeft tegen de uitlatingen van Blok. Er is nog geen reactie ontvangen.

Lees hier verder: http://www.rd.nl/kerk-religie/ex-pvv-er-islam-houdt-vrede-in-isra%C3%ABl-tegen-1.1380835

Comments

comments

DELEN