Maandag heeft de Turkse president zijn Russische evenknie ontmoet in de Russische stad Sotsji. Na vier uur lang achter gesloten deuren gesproken te hebben, kwamen zij naar buiten met een de-escalatieplan in Idlib.

De twee leiders zijn overeengekomen dat er rond het gebied een gedemilitariseerde zone van 20 kilometer zal komen. Deze zone zal ervoor zorgen dat de opposanten die actief strijdvoeren tegen het regime, niet uit het gebied kunnen treden.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken liet dinsdag tevens weten dat de ‘terroristen’ buiten het gebied gezet zullen worden om te hinderen dat zij zich zullen mengen in de situatie. “De grenzen van Idlib zal beschermd worden in overeenstemming met wat er ondertekend is in Sotsji. Het statuut van Idlib zal blijven zoals het is”, aldus Cavusoglu.

Met deze gedemilitariseerde zone zal het gebied ontwapend worden, om zo de strijdkrachten die tegen het regime vechten naar een alsmaar kleiner wordend gebied te verdrijven. Deze ontwikkeling toont ons aan dat de Russen, Assad en de Turken de gevolgen van een frontale aanval op Idlib niet kunnen veroorloven. Een dergelijke aanval zou mogelijk betekenen dat het volk in het gebied Turkije niet meer zal vertrouwen en zou een nieuwe vluchtelingengolf teweegbrengen.

Aan het einde van het gesprek met Erdogan benadrukte Putin dat de twee leiders tevens overeengekomen zijn dat er samengewerkt zal worden met het regime. Ook was er een grote nadruk dat dit alles in lijn was met de Genève overeenkomsten.

Comments

comments

DELEN