In Egypte is een dode gevallen bij gewelddadige confrontaties tussen eilandbewoners en de politie bij de hoofdstad Caïro. Meer dan vijftig mensen raakten gewond, onder wie 37 agenten.

De botsingen begonnen afgelopen weekend toen de politie met bulldozers probeerde illegale woningen te slopen op een eiland in de Nijl ten noorden van de hoofdstad. De bewoners gooiden met stenen naar agenten, die reageerden met traangas en rubberen kogels.

Maar vooralsnog weigeren de eilandbewoners te vertrekken. “We zijn hier geboren op het eiland, onze ouders zijn hier geboren. Nu willen ze het verkopen aan de Emiraten om er hotels op te bouwen”, zegt Marzouk Hany, een eilandbewoner tegen persbureau Reuters.

De staat heeft in de tijd van president Moebarak al eerder geprobeerd om de bewoners te verjagen, maar die pogingen faalden na hevig verzet. De in 2014 aangetreden president Sisi begon in mei met een nieuwe campagne.

Op de staatstelevisie liet hij weten dat “de wet zou overwinnen”. Hij noemde iedereen die grond gebruikt die hen niet toebehoort, “een dief”.

In plaats van dat de regering een fatsoenlijke regeling probeert te treffen met deze mensen die al generaties daar wonen, wordt men met de bulldozer verjaagt. Naar verluid puur uit economisch belang (met de bouw van chique hotels), zoals zo vaak binnen het kapitalistisch systeem. In Egypte, een land met ruim 80 miljoen Moslims, is dat helaas niet anders.

Lees hier meer: http://nos.nl/artikel/2183577-egyptische-krakers-en-politie-in-gevecht-1-dode-tientallen-gewonden.html

Comments

comments

DELEN