We spenderen dagelijks veel tijd op verschillende online platforms. Een leven zonder social media is tegenwoordig dan ook bijna niet denkbaar. Het gebruik van social media heeft zowel zijn positieve als negatieve kanten. Waar we ons voornamelijk mee bezighouden is het uploaden van foto’s en video’s van onszelf en onze momenten. Dit leidt ertoe dat de persoon individualistisch wordt omdat het constant over de zelf persoon gaat.

Een definitie van individualisme is dat een persoon zichzelf belangrijker vindt dan de ander waarbij het individu centraal staat. Deze eigenschap die ook zelfoverschatting met zich meebrengt wordt constant gevoed door ons gedrag op social media. Tevens kan dit heel nauw samen gaan met egoïsme, hoogmoed en arrogantie. Uit onderzoek blijkt dat de mens het vaak over zichzelf wil hebben tijdens een gesprek. Na de komst van social media is deze percentage alleenmaar toegenomen.

Jij als persoon bent niet zo belangrijk als je denkt. Er waren velen voor onze tijd die dit wel hebben gedacht, maar niemand die nu afweet van hun bestaan. Het is belangrijk om er bewust van te zijn dat jij en alles wat je hebt alleen te danken is aan Allah (swt). En als hij (swt) het wil neemt hij het weer af van je. Jij bent geheel afhankelijk van hem (swt). Behalve het feit dat we er bewust van moeten zijn dat wij vanuit het perspectief van Allah (swt) niks voorstellen is het ook belangrijk om te weten dat individualisme in Islam geen ruimte kent. Binnen Islam heeft de individu zeker rechten en plichten maar de ummah staat centraal en niet het individu.

Allah (swt) zegt: En voorwaar, Wij schiepen (de stamvader van) de mensheid (Adam) van droge klei; van zwarte aarde. (Vertaling uit de Kuran 14:26)

Comments

comments

DELEN