Discussiëren is een dialoog waarbij meningsverschillen van meerdere partijen worden besproken. Dit is iets wat we regelmatig doen met collega’s, vrienden en familie.

Vaak is te zien dat er tijdens het discussiëren nauwelijks of helemaal niet wordt geluisterd om de ander te begrijpen maar dat er enkel wordt geluisterd om te antwoorden. Ook zien we dat er tijdens het discussiëren regelmatig op de man wordt gespeeld en niet zozeer op de argumenten. Discussiëren wordt ervaren als een onderlinge strijd waarbij beide partijen hopen op winst maar niet op de waarheid.

Politici vandaag de dag geven ook een verkeerd voorbeeld van discussiëren/debatteren. Het gaat bij hun namelijk niet zozeer om de verschillende meningen te bespreken waarbij er getracht wordt om de waarheid te achterhalen. Zij proberen elkaar juist vaak te vernederen, kleineren, irriteren en door misleidend woordgebruik zonder direct te antwoorden er onderuit te komen.

Als moslim dient het vertrekpunt voor het aangaan van een discussie enkel te zijn om de waarheid te achterhalen en de valsheid te openbaren. In vele gevallen is dit zelfs onze verplichting. Kortom, het doel, intentie en oprechtheid bij het voeren van een discussie is cruciaal van belang omdat dit bepaalt of wij een discussie wel of niet mogen aangaan.

Allah (swt) zegt: Brengt jullie bewijzen, als jullie waarachtigen zijn.” (Vertaling uit de Kuran 2:111)

Comments

comments

DELEN