Maandag heeft een groep jongeren de Islamitische vlag in brand gestoken, terwijl ze op weg waren naar een demonstratie. De demonstratie, die georganiseerd werd door een interreligieuze organisatie en geannuleerd werd, doelde om extremisme aan te kaarten.

Volgens lokale bronnen ging het om de jongerengroepering ‘Banser’, die in feite geallieerd is aan ‘Nahdlatul Ulama’. De jongeren in kwestie zouden gedacht hebben dat de vlag van Islam, waarop in het Arabisch de Islamitische geloofsbelijdenis staat, uitsluitend een symbool van Hizb ut-Tahrir Indonesië (HTI) was. Als reactie hierop kwamen duizenden Moslims op straat om de actie af te keuren.

De demonstratie, waarop een nieuwe beweging tegen extremisme opgericht zou worden, werd geannuleerd uit vrees voor geweld.

Na het vrijdaggebed waren er protesten verspreidt over heel Indonesië.

Op dezelfde dag waren er tevens gesprekken met de regering om deze gebeurtenis op tafel te leggen. Alhoewel men liet weten dat de partijen er niet uit waren geraakt of de vlag gezien kon worden als de vlag van Islam of een symbool van HTI, ging men wel akkoord dat “alle misdaden, die tijdens het incident begaan zijn, door de politie behandeld moest worden.”

Na de meeting met de regering gaven de verschillende leiders, waaronder ook de voorzitter van Nahdlatul Ulama, een gezamenlijke verklaring vrij waarin ze zeggen dat ze het in brand steken van de vlag betreuren en instemmen om de vrede te bewaren en conflicten te vermijden.

Nahdlatul Ulama liet tevens weten dat ze de daders bestraft hebben.

Comments

comments

DELEN