Mark Rowley, een hoge ‘terreurbestrijder’ bij de Britse politie, zei in zijn afscheidsspeech dat er in een jaar tijd vier extreemrechtse aanslagen zijn verijdeld. “Er zijn veel Westerse landen die extreemrechtse ‘uitdagingen’ hebben en in redelijk veel gevallen zien we dat die groeperingen contact maken met elkaar en een netwerken opbouwen.” Aldus Rowley.

Vorig jaar verbood het Verenigd Koninkrijk enkele extreemrechtse organisaties zoals ‘National Action’.

In dezelfde periode vonden vijf extreemrechtse aanslagen plaats. In Londen reed een busje in op Moslims die naar een Moskee gingen, 1 man was toen omgekomen en elf anderen waren gewond geraakt. De dader bekende dat hij een hekel aan Moslims had gekregen nadat hij veel extreemrechtse artikels had gelezen.

In Nederland vinden er regelmatig acties van extreemrechtse vandalen op Moskeeën en Islamitische scholen plaats. Dinsdag werden vier mannen in hoger beroep nog veroordeeld tot celstraffen tot drie jaar voor het gooien van twee molotovcocktails naar een moskee. Maar volgens de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) vallen deze acties niet onder terrorisme, maar eerder extremisme.

In Duitsland werd er onlangs nog een extreemrechtse militair opgepakt voordat hij, vermomd als vluchteling, een aanslag wou plegen. Dit zodat migranten de schuld zouden krijgen.

Echter is het niet zo verbazingwekkend dat deze extreemrechtse groeperingen de voorbije jaren aan populariteit winnen. Zowel de media als de regeringen in het Westen zijn voortdurend bezig met de Islam en de Moslims te demoniseren.

Comments

comments

DELEN