Er komt toch geen islamitische basisschool in Naaldwijk in de gemeente Westland. De gemeente had ingestemd met de komst van de school, maar volgens staatssecretaris Dekker van Onderwijs voldoet het plan voor de school niet aan de voorwaarden.

De stichting Yunus Emre, die drie basisscholen in Den Haag heeft, wilde op 1 augustus volgend jaar ook beginnen met een school in Naaldwijk. Het college van B&W en de gemeenteraad meenden dat ze dit niet konden tegenhouden, omdat het plan van de stichting voldeed aan de voorwaarden.

Dekker is het daar niet mee eens. Volgens hem is onvoldoende bewezen dat er in Westland genoeg belangstelling is voor islamitisch onderwijs, een van de voorwaarden die getoetst worden.

Prognose

Yunus Emre moest aannemelijk maken dat er binnen vijf jaar minstens 257 leerlingen op de school zouden zitten en dat dit aantal daarna minstens vijftien jaar zou worden vastgehouden. De stichting meende daaraan ruimschoots te voldoen, en de gemeente ging daarin mee.

De prognose was onder meer gebaseerd op een vergelijking met Maastricht, waar al een islamitische basisschool is. Volgens de gemeente zijn Maastricht en Westland goed met elkaar te vergelijken op punten als bevolkingsomvang en het aantal moslims.

LPF

Dekker wijst er echter op dat Maastricht aanzienlijk meer moslims telt dan Westland. In 2015 had Maastricht 3412 inwoners van Turkse of Marokkaanse afkomst en Westland 2215. Het aantal mensen “met een herkomst uit een islamitisch land” was in Maastricht 5109 en in Westland 3080. Dekker vindt die verschillen zo groot dat de gemeenten volgens hem niet goed vergeleken kunnen worden.

De gemeenteraad van Westland gaf op 5 juli met 20 tegen 19 stemmen toestemming voor de islamitische basisschool. LPF Westland en Westland Verstandig stemden tegen. Stichtingsbesluiten moeten ook altijd nog aan de staatssecretaris van Onderwijs worden voorgelegd.

Lees hier verder: http://nos.nl/artikel/2150306-dekker-verbiedt-islamitische-basisschool-in-westland.html

Comments

comments

DELEN