De waarde van de Turkse lira daalt met de dag. Hoewel de sancties die opgelegd zijn door de VS hier een grote rol in spelen, was de trend al van het begin van dit jaar op de merken.

Vanaf het begin van dit jaar heeft de lira zo’n 40% aan waarde verloren. Donderdag heeft de Lira in één klap 20% van zijn waarde verloren. Toen kondigde Trump met een tweet aan dat de VS ook importheffingen in zullen voeren op staal en aluminium dat vanuit Turkije het land binnenkomt. Ook bedraagt de inflatie van dit jaar maar liefst 15%. Het gevolg hiervan is dat het leven in Turkije met de dag duurder wordt.

Dus het is veilig om vast te stellen dat de Turkse economie het zwaar te verduren heeft. De trend was al in het begin van het jaar op te merken. Hoewel de Turkse media dit feit zoveel mogelijk proberen te verdoezelen, voelt het volk dat hun koopkracht langzaam wegebt. De gezaghebbenden van het land proberen tevergeefs het tij te keren. Zo heeft Berat Albayrak, de minister van Financiën, vrijdag een nieuw economisch plan voorgesteld aan de pers, maar na zijn toespraak is de waarde van de dollar blijven stijgen. Ook de verschillende aanmaningen van President Erdogan aan het volk om hun euro’s, dollars en goud om te zetten in lira’s, hebben zo goed als geen effect gehad.

Turkije blijft in contact met de VS

Ondanks de vijandige houding van de VS blijft Turkije haar diplomatieke relatie onderhouden. Woensdag is de Turkse viceminister van Buitenlandse Zaken naar de VS vertrokken om daar te spreken met zijn Amerikaanse ambtgenoot over o.a. de gearresteerde pastoor Brunson.

De Amerikaanse minister van defensie, James Mattis zei dat de sancties geen effect zal hebben op de militaire samenwerking tussen de VS en Turkije. “We zetten onze nauwe samenwerking voort,” voegde hij toe.

Over het feit dat het Congres wou dat de levering van de F-35’s uitgesteld zou worden, reageerde Mattis als volgt: “De pogingen van het Congres zal geen effect hebben. Zoals ik al zei hebben we inzake militaire samenwerking geen problemen met Turkije. We zullen onze samenwerking met onze NAVO-bondgenoten verderzetten.”

Eveneens schreef Erdogan een opiniestuk voor de Amerikaanse krant ‘The New York Times’, waarin hij waarschuwt dat de relatie tussen de twee landen in gevaar zou kunnen geraken.

Verder haalt hij in zijn opiniestuk de volgende punten aan: “Na de 11 september aanslagen, wanneer Washington op hun vrienden en bondgenoten rekende om het kwaad te bestrijden, hebben wij onze troepen naar Afghanistan gestuurd om bij te dragen aan de NAVO-missie. (…)

De Gulenisten probeerden mijn regering omver te werpen met een bloedige coup. Op die avond zijn gewone burgers op straat gekomen met patriottische gevoelens, net zoals dat bij jullie het geval was tijdens Pearl Harbor of op 11 september. (…)

Proberen om mijn regering het juridische proces te laten beïnvloeden is niet in lijn met onze grondwet of de democratische waarden die wij delen.”

De reden waarom de VS juist nu sancties oplegt aan Turkije heeft, zoals het geval is met Iran, ook te maken met het feit dat de Syrische revolutie op z’n einde komt. De VS wil verzekeren dat Turkije zich volledig terug zal trekken uit Syrië.

De oplossing

De feiten tonen ons aan dat Turkije niet veel kan ondernemen tegen de sancties van Amerika. Het land is, zowel economisch als politiek, te afhankelijk van Amerika geworden. Als Turkije erin zou slagen om zich los te rukken van het kapitalistische systeem en de Islam in haar geheel zou toepassen, dan pas zou het land welvaart en voorspoed kennen.

Het economische systeem van Islam stelt dat men goud en zilver als betalingsmethode moet nemen, oftewel dat het geld dat in circulatie wordt gebracht vertegenwoordigd moet worden in de hoeveelheid goud of zilver die in de staatskas bevindt. Zo wordt gehinderd dat er, zoals dat nu het geval is in Turkije, de waarde van het geld beïnvloed wordt door een buitenlandse munteenheid waardoor de inflatie stijgt.

Een tweede belangrijke punt van het Islamitische economische systeem is dat riba (d.w.z rente) ten strengste verboden is. Dus hiermee zal de alsmaar oplopende schulden van particulieren of de staat worden vermeden.

Voor meer informatie over het economische systeem van Islam, verwijzen wij u graag naar onze andere artikelen over dit onderwerp:

Comments

comments

DELEN