Bijna iedereen is wel eens naar het buitenland op vakantie geweest. Tijdens het afleggen van een lange afstand nemen we vaak een korte tussenstop. Deze kort durende tussenstop is bedoeld om eventuele behoeftes zoals voedsel en rust te bevredigen en/of het voertuig te controleren zodat de reis voortgezet kan worden. Kortom, alles wat gedaan wordt is bedoeld om de reis voort te kunnen zetten.

Het komt nauwelijks voor dat we ons bezighouden met andere dingen die ons zullen helpen tijdens de reis. We gaan ons namelijk niet helemaal settelen bij zo een tussenstop en doen alsof de eindbestemming is bereikt. Dit komt omdat we weten dat deze tussenstop van korte duur zal zijn. We gaan immers niet op reis om een tussenstop te nemen. Maar andersom nemen we wel een tussenstop om op reis te kunnen.

Zo dienen we ook naar het leven te kijken. We zijn allemaal van Allah (swt) gekomen en zullen ook terugkeren naar hem. Het leven is enkel zoals een korte ‘tussenstop’ die bedoeld is om onze reis naar Jannah voort te kunnen zetten. Daarom dienen we ons in het leven niet te gedragen alsof we onze eindbestemming hebben bereikt, maar moeten we ons bezighouden met de reis naar onze eindbestemming.

De profeet (saw) heeft gezegd: “Leef in de wereld alsof je een vreemdeling of een reiziger bent.” [Bukhari]

 

Comments

comments

DELEN