Advocaat Plasman gaf in April 2016 een masterclass over hypocrisie van de overheid en de mensen, tijdens zijn aanwezigheid bij Pauw. De heer Plasman is de advocaat van de teruggekeerde Syriëganger Maher H.

Preventief handelen

Hij gaf met klem aan dat er geen sprake kan zijn van preventief oppakken binnen de rechtsstaat. Heeft men blijkbaar genoeg aan een verdenking? Zijn scherpzinnige opmerking spreekt boekdelen: “ We vergeten even de rechtstaat die wij aan het verdedigen zijn.” En hij gaat verder: “De overheid heeft al heel veel bevoegdheid gekregen van de wet, aangezien zij mogen afluisteren zonder enige verdenking. En dit is democratisch besloten, maar er is een grens, namelijk het EU-verdrag, die de rechten van de mens beschermt. Kunnen wij dit zomaar terzijde leggen? Het moet niet zo ver gaan dat men in strijd komt met de mensenrechten en dat is precies in strijd met wat politici zeggen. De politici zeggen:  ‘Verdrag?!  Daar moeten wij even niet op letten. Dit moet en dit gaan wij doen.’”

Verontrustend

De heer Plasman legt uit waarom zo’n werkwijze verontrustend is: “Men zegt dat ze gevaarlijk zijn, maar volgend jaar ben ik of u aan de beurt. De politie: ‘Wij komen deze buurt onderzoeken. Wij hebben niets tegen u, maar wij komen wel even uw woning doorkijken.’”

Hij spreekt over vrijheidsberoving en gaat vervolgens verder over assumptie:  “Zolang wij niet weten, dan weten wij het niet. Wij kunnen niet doen alsof zij wel wat gedaan hebben. Mensen zullen rondlopen met strafbare feiten die ik niet zie. Wij hebben een strafrecht en een rechtstaat. Verdenking op samenspannen is al genoeg. Er is niets nodig om in het strafrecht te komen.”

Wanneer er werd geopperd over een enkelband als voorlopige ‘ straf’: “Wij moeten een rechtsgrond daarvoor hebben.”

Kritiek op Nederlandse rechtstaat

Als klap op de vuurpijl geeft De heer Plasman de staat en politici ervan langs: “Wij kloppen op onze borst, wanneer het crescendo gaat, maar de echte waarde van de rechtstaat blijkt, wanneer die onder druk staat. Nederland heeft een grote mond over schending van mensenrechten in andere landen, terwijl het daar bijna altijd gaat om veiligheid van het land.”


De Oemma spreekt: Bilal Arif

Comments

comments

DELEN