De afgelopen week hebben beelden van erbarmelijke toestanden in Wit-Rusland aan de grens met Polen laten zien hoe onmenselijk de vluchtelingen uit oorlogsgebieden worden behandeld. Wit-Rusland besloot de grens open te zetten voor de migranten om naar Polen over te steken waarop Polen, als onderdeel van de Europese Unie, met haar leger probeert de migranten tegen te houden. Desnoods met geweld. Verschillende media meldden dat er in de chaotische situatie 12 mensen zijn komen te overlijden. Waaronder een baby van één jaar oud.

De migranten aan de grens met Wit-Rusland zijn onderdeel geworden van het geopolitieke spel tussen de Europese Unie aan de ene kant en Rusland aan de andere kant. Niet alleen stimuleert Wit-Rusland migranten via hun land de grens over te steken naar de EU, zij dwingen zelfs de migranten hardhandig door te gaan naar Pools grondgebied. En dit ondanks het feit dat er overduidelijk sprake is van gevaar voor eigen leven.

Sinds de spanningen zijn opgelopen tussen de Europese Unie en Rusland om de gasleveringen en het gasnetwerk in de Russische regio, zijn de EU en Rusland in een worsteling beland om elkaars politieke belangen te ondermijnen. Het gasbeleid van Rusland leidde tot absurde stijgingen in gasprijzen op de Europese markt waarop de Europese Unie reageerde met sancties voor Wit-Rusland, een land dat in lijn ligt met de belangen van Rusland. De EU claimt dat het migrantenbeleid van Wit-Rusland een vergeldingsactie is op de sancties die de EU aan het land hebben opgelegd. Het doel zou volgens de EU zijn om haar regio te destabiliseren.

Dit is niet de eerste keer dat vluchtelingen gebruikt worden als een politiek middel voor de belangen van een specifiek land. Ondanks alle retoriek van de EU omtrent mensenrechten, is de wereld getuige van haar eigen onmenselijke benadering van mensen die gevlucht zijn uit oorlogsgebieden die al genoeg pijn en verdriet hebben meegemaakt voordat zij überhaupt vluchtte uit hun thuisland. En dit is enkel te wijten aan het kapitalistische gedachtegoed waarbij de materiële en nationalistische belangen van de kapitalistische staten domineren ten koste van het welzijn van de mensen.

Bovendien is het kapitalistische koloniale buitenlands beleid de voornaamste reden waarom de migranten überhaupt de keuze hebben gemaakt om hun land te ontvluchten. De keuze om een land te verlaten is snel gemaakt als er sprake is van economische onderdrukking, oorlogsgeweld of een combinatie van die twee.

Comments

comments

DELEN